Никола Томић, умјетник, о поставци "Црвена листа": Обратимо пажњу на свијет око нас

Илијана Божић
Никола Томић, умјетник, о поставци "Црвена листа": Обратимо пажњу на свијет око нас

БАЊАЛУКА - Желио бих да посматрајући ову поставку ми, људи, размислимо о својим поступцима и да схватимо да нисмо ми једини на свијету, да постоји још врста које насељавају ову планету.

Ријечи су умјетника Николе Томића који је за "Глас Српске" говорио о својој изложби "Црвена листа" која је отворена у салону бана Светислава Тисе Милосављевића у Банском двору. Томић је добитник плакете Банског двора.

Изложба "Црвена листа" опомиње човјека на значај и важност природе, али овај рад бави се истраживањем угрожености једне одређене врсте, односно у фокусу проучавања је врабац.  Рад је изложен у двије просторије, у првој се налази инсталација састављена од природних материјала, а у другој је видео-рад документарног карактера који је изложен у амбијенту дневног боравка, тако да људи могу у пријатној атмосфери да погледају видео и изложбу. Поставку прати много детаља, биљака и предмета, а важан дио су скице које прате процес изучавања врабаца.

- Хтио сам да направим повезницу између природног станишта врапца и мог природног станишта, тако да на поставци до изражаја долази та симбиоза човјека и врапца. Врабац је једина животињска врста која се самоиницијативно припитомила уз човјека, они су прије 11000 година почели да прате људе и културу житарица, а како су се ширили усјеви риже и пшенице тако су и врапци насељавали Европу - објаснио је Томић.

Говорећи о називу изложбе испричао је да га је инспирисала Црвена књига у коју се уписују врсте које су угрожене.

- Врабац је 2020. године уписан у Црвену књигу што ме је забринуло, јер се врабац свугдје подразумијева. С друге стране, у врапцу има много симболике. Вјерује се да врапци  доносе срећу у дом и у породицу. Врабац се спомиње кроз историју, спомиње се у Библији, свакодневно је око нас и онда се одједном дешава ситуација да је уписан у књигу угрожених врста. То ме је забринуло и од тог момента сам почео да обраћам пажњу на њих и да их истражујем. Тако је настао и назив "Црвена листа" управо због поменуте књиге - рекао је Томић.

Како је казао, воли да посматра процесе у природи и желио је да то подијели са другима.

 - Живимо убрзаним животом, дигитални, виртуелни свијет је око нас. Не размишљамо  много о здравој исхрани и начину живота, ни о томе да рецимо одемо у своју башту и уберемо нешто домаће. Стално журимо и угрожавамо и себе и друге. Па замислите да смо 11000 година живјели у хармонији са врапцима и сад одједном тај број опада. То нам је јасан знак да нешто није у реду - испричао је Томић.

Додао је да је управо то прича коју је желио да прикаже, јер како каже ако су они угрожени, онда смо угрожени и ми, људи. Његова идеја је била да приближи живот врапца и његову повезаност са човјеком.

У просторији у којој је приказано природно станиште врапца изложена су дебла, а како нам је Томић објаснио та дебла је скупљао у кампусу гдје су била срушена. Он их је сачувао, а онда је од дрвета направио кућице за врапце које након изложбе планира да постави на сигурна мјеста и препусти врапцима на кориштење. У просторији, у којој је поставка дневног боравка и видео-рад, налазе се старе ствари које је Томић сакупљао. Ту је тросјед и тепих његове баке, декица његовог дједа, стари гоблен на којем су врапци што даје посебну топлину простору. Како је казао воли да прикупља ствари које је неко други одбацио и да их наново искористи.

Поставка је отворена у наредном периоду од осам до 20 часова.

О ствараоцу

Никола Томић је из Теслића, а тренутно је на завршној години студија ликовних умјетности, смјер интермедијална умјетност на Академији ликовних умјетности Универзитета у Бањалуци. У свом раду се бави истраживањем односа човјека и природе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана