Никола Тесла: Отворена изложба Светлост Теслиног дела

Aгенције
Никола Тесла: Отворена изложба Светлост Теслиног дела

Београд - У Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности /САНУ/ у Београду вечерас је отворена изложба "Светлост Теслиног дела", којом се обиљежавања 70 година од смрти великог српског и свјетског научника Николе Тесле.

Потпредсједник САНУ Љубиша Ракић рекао је, отварајући изложбу, да је ово прилика да се људи подсјете на стваралаштво Тесле, научника који је својим проналасцима промијенио живот на планети.

Отварању изложбе присуствовао је и Његова светост патријарх српски Иринеј, који је подсјетио да се урна са земним остацима Тесле налази на мјесту на којем не приличи – у музеју у Београду, због чега је предложио да се урна похрани у храму Светог Саве на Врачару.

Патријарх Иринеј је предложио да се споменик Тесли подигне код овог храма, јер су тамо и споменици Светом Сави и Карађорђу, двојици великана наше историје и културе.

"Никола Тесла је као припадник српског народа подигао име нашег рода. Његово име је велико и значајно данас, у времену када се као народ доказујемо и враћамо свој углед који је остао унижен", рекао је патријарх Иринеј.

Изложба садржи око 40 ликовних радова еминентних српских сликара инспирисаних Теслиним ликом и дјелом, и претпремијера је поставке која ће бити приказана у септембру у Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку.

У Њујорку ће том приликом бити свечано постављен споменик Тесли испред јединог сачуваног објекта у којем је Тесла живио и радио - лабораторије на Лонг Ајленду у Њујорку, која ће бити дио будућег научног центра "Теслин свијет".

Споменик ће у Њујорку 23. септембра открити предсједник Србије Томислав Николић, а на споменику ће стајати натпис "Америчком народу од српског народа".

Споменик Тесли, рад академика Николе Коке Јанковића, од вечерас је привремено постављен у Кнез Михаиловој улици, гдје ће остати свега седам дана, како би и публика у Србији добила прилику да га види.

Послије Њујорка, поставка изложбе ће бити приказана и у Торонту, Чикагу и Филаделфији.

Покровитељи овог пројекта су Канцеларија Владе Србије за дијаспору и Србе у региону и Канцеларија предсједника Србије, а финансијска средства су обезбиједили донатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана