Никола Симић, звијезда која ће сијати вјечно

Александра Маџар
Никола Симић, звијезда која ће сијати вјечно

Београд - Великан српског глумишта Никола Симић, који је преминуо у 80. години послије дуге и тешке болести, иза себе је оставио неизбрисив траг. Због незаборавних улога на филму, телевизији и у позоришту прозван је легендом, док је важно мјесто у дјетињству многих генерација заслужио радом на синхронизацији цртаних филмова.

Симић је преминуо у недјељу увече, а иза њега је остало више од 160 филмова и серија у којима је оживљавао различите ликове. Најупечатљивију улогу имао је у серијалу "Тесна кожа" у ком је оживио лик вјечитог млађег референта Димитрија Мите Пантића. Играо је инспектора Огњена Страхињића у "Давитељу против давитеља" и Мирослава Илића Гуливера у серији "Више од игре". Телевизијску каријеру је деведесетих и двијехиљадитих наставио у серијама "Срећни људи", "Породично благо" и "Љубав, навика, паника".

У серији која је омиљена међу свим генерацијама, "Љубав, навика, паника" Симић (Мића) и Сека Саблић у улози његове супруге (Вера) гледаоце су смијехом доводили до суза када су на ТВ-у оживјели догађаје из куће једне београдске породице.

Тугу и бол због губитка свог колеге није могла сакрити глумица Сека Саблић.

- Јако ми је тешко. Иако је Никола имао година и био болестан, чини ми се да није био спреман за одлазак. Најтеже ми је то што знам да је био препун планова и жеље да игра. Био је раздраган човек, толико привржен својој професији, што није чест случај. Мислим да му београдско глумиште (иако је то било неважно и за живота, јер је њега публика увек обожавала) није пружило адекватно место и признање. То ми се ноћас појавило као тужна мисао - рекла је глумица.

Одлазак пријатеља и великог комичара кратко и са великом тугом прокоментарисао је и српски глумац Богдан Диклић.

- Тешко ми је, не могу да уобличим мисао. Био је диван човек, глумац, били смо јако добри. Све што кажем сувише је глупо у односу на оно што осећам - казао је Диклић.

И баш како каже Богдан Диклић, ријечима је јако тешко описати тугу која је остала у срцима глумаца, редитеља, публике и свих оних који су уживали у таленту Николе Симића, чије ће се реплике памтити цијели живот и преносити са генерације на генерацију.

И глумица Горица Поповић присјетила се како је било радити са Симићем.

- Изгубили смо великана, човека који је цео живот страствено посветио позоришту и глуми уопште. Његово место тешко да ће ико ускоро моћи да заузме. Био је веома захтеван као партнер, али и себи је постављао високе циљеве - додала је Поповићева.

Улогу живота играо је у позоришту, на сцени Југословенског драмског позоришта у представи "Буба у уху", која је током више од четири деценије, почев од 1971. године, одиграна скоро двије хиљаде пута. Док је блистао на филму, ТВ-у и позоришту, упоредо је радио у кабинама РТС-а, гдје је синхронизовао цртане филмове на непоновљив начин. Био је Душко Дугоушко, Микеланђело и Секач из "Нинџа корњача"...

Од 1959. године био је стални члан Југословенског драмског позоришта. Добитник је великог броја награда, међу којима су најзначајније награда за животно дјело "Бранислав Нушић" за улоге у комедијама и награда за животно дјело "Павле Вуисић" за улоге у југословенској кинематографији.

Вријеме и мјесто комеморације и сахране Николе Симића биће накнадно објављени.

Душко Дугоушко

"Шефе, који ти је враг?", чувено је питање само када га каже Душко Дугоушко. Легендарни глас великана Николе Симића деценијама смо слушали у цртаним филмовима. Симић је у малобројним ситуацијама причао о томе.

- Први Душко Дугоушко био је Мића Татић. Он је окупио екипу с Ђузом, Надом Блам, а онда је једног дана требало ја да глумим Душка. Питао сам се како ћу ја то, а онда помислио - исто као и он. Тако је настао тај уњкав глас - испричао је Никола Симић једном приликом.

Преминуо Зоран Чалић

Филмски редитељ и сценариста Зоран Чалић, који стоји иза остварења "Луде године", "Жикина династија", "Дошло доба да се љубав проба" и "Ћао, инспекторе", преминуо је јуче у Београду у 84. години. Чалић је аутор више од 20 играних филмова, а његово филмско-телевизијско дјело посебно је изражено у домену омладинског филма као жанра.
Филмови овог аутора остварили су снажну рецепцију код бројне публике. Српски филм је на својеврстан начин у његовим комедијама остварио занимљив сусрет омладинског витализма и историјског популизма. Чалић је добитник више награда и признања, међу којима је посебно признање умјетницима за врхунски допринос националној култури Републике Србије. Кремација ће бити обављена 12. новембра у 16 часова на Новом гробљу у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана