Никола Ракочевић: Берлински фестивал отворио велика врата

Александра Маџар
Никола Ракочевић: Берлински фестивал отворио велика врата

Београд - Сама фраза "један од десет најбољих" много значи. Никада нисам ни помишљао да ћу бити један од најбољих глумаца у Европи. Ово признање у себи носи велику част за мене, али и истинску одговорност.

Рекао је ово за "Глас Српске" млади глумац Никола Ракочевић, чији је таленат препознала и Европска филмска продукција и сврстала га међу десет најбољих младих европских глумаца.

Ракочевић ће бити представљен током берлинског филмског фестивала 2014. у програму под називом "Звијезде у успону".

- Имамо обавезу да будемо на берлинском фестивалу од 7. до 11. фебруара, када ћемо имати састанке са кастинг директорима, агентима, режисерима, продуцентима и међународним медијима - додаје Ракочевић.

Млади глумац потврђује да су се овим признањем пред њим отворила врата свјетске и европске филмске умјетности.

- Поента пројекта је да се промовишу млади људи на које светски и европски продуценти могу да рачунају - каже Ракочевић.

"Звијезду у успону", која је засијала и у очима жирија престижног Филмског фестивала у Берлину, за ово признање номиновао је Филмски центар Србије. У избору улога навели су оне које је остварио у филмовима "Кругови" Срдана Голубовића, "С/Кидање" Косте Ђорђевића и новом филму "Травелатор" Душана Милића.

- Успех који је постигао и који још увек постиже филм "Кругови" је изванредан. Прошле седмице филм је добио награду у Бриселу, а и даље иде на фестивале и осваја награде - казао је Ракочевић.

Голубовићев филм номинован је као српски кандидат за "Оскара" у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику.

- Много битних људи из света седме уметности и ван граница Србије погледало је овај филм и реакције су одличне. Може да звучи глупо, али ја у филму имам запажену улогу око које сам се потрудио. Имао сам срећу да добијем добру ролу у добром филму - истакао је глумац.

Његове глумачке креације видјело је више од 50.000 људи у филму "Војна академија" Дејана Зечевића, који је освојио публику широм Србије и Републике Српске.

- Драго ми је да постоји филм у којем играм, а који је гледало толико људи. Увек је лепо чути да се публика вратила у биоскопе - рекао је Ракочевић.

Иако му је седма умјетност донијела велике успјехе на "почетку" глумачке каријере, Ракочевић не запоставља љубав према позоришту и стални је члан Југословенског драмског позоришта.

- Тренутно радим на представи за следећу сезону по комаду Николаја Островског у режији Егона Савина - каже Ракочевић.

"Травелатор"

- Нисам сигуран када ће тачно бити премијера филма "Травелатор", али очекујемо је следеће године. У овом филму играм момка који зарађује за живот тако што убија људе. Душан Милић је покушао да на тај начин представи избор занимања данашњих генерација - рекао је Никола Ракочевић, којег очекује још једна премијера у филму холандске продукције "Небо изнад нас".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана