Никола Пејаковић: Голи Нушић одраз суровог живота

Александра Глишић
Никола Пејаковић: Голи Нушић одраз суровог живота

Бањалука - Покушаћемо да неким прецизним позоришним алатима уклонимо тривијалност из "Ожалошћене породице", а онда и да читаву ту обланду хумора скинемо до краја. Остаће нам голи Нушић, онакав какав можда никада није виђен.

Рекао је ово за "Глас Српске" редитељ Никола Пејаковић, који у Народном позоришту Републике Српске ради режију и адаптацију комада Бранислава Нушића, чија је премијера најављена за децембар.

- Вјерујем да је било покушаја да се проблеми које Нушић третира, о којима говори у својим комадима, донесу, изнесу, прикажу на неки, жанровски другачији, начин, али мислим да је данас потребан управо један шок Нушић, један нови поглед и на њега и на његово дјело. Он није био пуки забављач и циник, он је био озбиљан човјек и говорио је о озбиљним стварима - казао је Пејаковић.

Он је раније режирао Нушићевог "Народног посланика", који је у национални театар Српске привукао бројну публику, али и освојио награде на многим фестивалима.

- Нушић је, прије свега, познавао живот. Тако да су његове ријечи и његове ситуације - истините, тачне. Зато је и актуелан, јер је болно искрен - сматра Пејаковић.

Радњу нове представе смјестио је у данашње вријеме.

- То је један потез који је у складу са концептом, са идејом представе - објаснио је редитељ.

Пошто је прва читаћа проба одржана у понедјељак, Пејаковић није хтио да открива много детаља о новој позоришној причи и о томе шта очекује публику на премијери.

- Видјећемо... То је један мали експеримент, докле ћемо стићи, не знамо ни сами - казао је Пејаковић.

Чувени комедиограф Нушић је и сам говорио: "Мој хумор, изазивајући смех на уснама, ублажава суровост живота". Али Пејаковић тврди да он неће створити представу која је блага.

- "Ожалошћена породица" неће бити лијек за публику. Управо ћемо елиминацијом хумора показати једног опорог, једног Нушића који не ублажава суровост живота, јер у овом времену катастрофе, у времену ових и оваквих политичких и културних елита, није нам до смијеха. Ништа више није смијешно, животи нам се распадају - казао је Пејаковић.

Екипа

Улоге у представи "Ожалошћена породица" повјерене су Жељку Стјепановићу, Николини Јелисавац, Љубиши Савановићу, Александру Стојковићу, Слађани Зрнић, Ведрани Мачковић-Зубовић и Марини Пијетловић. Драматург је Бранко Брђанин, сценографију ради Драгана Пурковић-Мацан, а костиме Јелена Видовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана