Никола Грул: Буђење подсвијести преко слика

Александра Маџар
Никола Грул: Буђење подсвијести преко слика

Бањалука - "Буђење подсвести" је циклус слика који сам стварао скривено од очију јавности, па и од најужег круга пријатеља. Разлог је био експеримент који сам желео да изведем да видим како људи реагују. Инспирација ми је била лична унутрашња прича.

Рекао је то за "Глас Српске" академски сликар Никола Грул, чија је поставка "Буђење подсвести" била изложена у неколико мјеста у Републици Српској, међу којима су Лакташи и Невесиње.

Грул је дипломирао сликарство у Бањалуци, а магистрирао на Факултету примењених уметности у Београду.

- Ниједна слика из овог циклуса нема назив јер нисам хтео да људима преко имена намећем унапред неку слику. Посетиоци сами треба да пробуде своју подсвест гледајући слике - каже Грул.

Циклус је рађен комбинованом техником, доминира јутано платно које је пришивено за сликарско платно, што, према сликаревим ријечима, улази у неку сферу вајања.

- На сликама доминира црни, бели и црвени колорит, што представља експерименталну фазу. Претходне слике су прштале од колорита - прича Грул. 

До сада је насликао 28 слика, у плану је серијал са још десет.

- Отворио сам Пандорину кутију и не знам где ћу завршити. Још не знам када ће "Буђење подсвести" бити у Бањалуци јер  није лако наћи простор за излагање. Имао само понуде за неке просторе који имају функцију галерије, али нисам хтео то да прихватим - казао је Грул.  

Додаје да је у преговорима и са другим градовима у Републици Српској, али и у Београду, као и да су му се отворила врата за Загреб и Словенију.

Осврнуо се на недостатак галеријског простора у Бањалуци.

- Нико не може да ми каже да не могу да се нађу услови да се направи једна пристојна галерија. Постоје старе зграде у којима се могу направити галерија, атељеи, радионице - сматра Грул.   

Истиче добру сарадњу са академиком Миливојем Унковићем, који је оснивач и селектор ликовне колоније "Плива" у Шипову.

- Професор Унковић заиста има утицај на нас млађе колеге. На мој рад нема сликарског утицаја, али када видим са каквом енергијом он у тим годинама приступа послу, морам да га следим - каже Грул.    

Спрема се за учешће на овогодишњем сазиву колоније "Ласта".

- У преговорима сам да радим једну велику слику на колонији у Лакташима - најавио је Грул.    

Колоније

- Учествовао сам на неколико ликовних колонија, а то су "Плива" у Шипову, Ласта" у Лакташима, "Јахорина", "Ластва" у Требињу. Избегавам колоније на којима се слике раде за тањир супе и ракију, као и оне са великим бројем учесника. Када ради мала група уметника, ствара се та интимна атмосфера и другачије је стварати - каже Никола Грул.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана