Никита Михалков почасни гост Кустендорфа

Мирна Пијетловић
Никита Михалков почасни гост Кустендорфа

Мокра Гора - Редитељ Никита Михалков биће гост Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф", који ће се од 21. до 26. јануара одржати у Дрвенграду на Мокрој Гори.

Михалковљев филм "Сунчаница", који је свјетску премијеру имао у Србији, биће приказан на "Кустендорфу" 25. јануара, а затим ће овај истакнути редитељ своје богато искуство подијелити на радионици са младим филмским ствараоцима. 

Никита Сергејевич Михалков један је од најпознатијих руских филмских аутора и глумаца. Глуму је учио у дјечијем студију Московског умјетничког театра и касније у Шукиновој школи Вахтанговог позоришта. Уз наставак глумачке каријере, уписао се на Свесовјетски државни институт кинематографије, гдје је студирао режију код Михаила Рома, који је био професор и његовом старијем брату, Андреи Кончаловском, који ће такође бити гост "Кустендорфа". Међународну репутацију Михалков је стекао својим другим остварењем "А Slave of Love" 1976. године. Филм "An Unfinished Piece for Player Piano" према комаду Чехова "Платонов" освојио је први награду на Сан Себастијан филм фестивалу.

Са својим филмом "Урга" (1992. година) освојио је "Златног лава" на Филмском фестивалу у Венецији и био је номинован за "Оскара" за најбољи страни филм. 

Михалковљев најпознатији филм "Варљиво сунце" из 1994. обрађује напету атмосферу за вријеме Стаљинових чистки. Филм је добио главну награду на Канском фестивалу и "Оскара" за најбољи страни филм и још низ признања.

До 2000. године, "Варљиво сунце" је био филм са највећом зарадом који је снимљен у источној Европи. 

Угледни ствараоци

Уз редитеље Никиту Михалкова, Андреја Кончаловског, Алфонса Куарона и Бертранда Тавернијеа, на "Кустендорфу" ће бити присутни и предсједник Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички филмски продуцент Алекс Гарсија и француски филмски продуцент Клоди Осар, као чланови међународног жирија такмичарског програма.

Награду за најбољу фотографију "Вилко Филач" ове године додијелиће шведски директор фотографије мађарског поријекла Иштван Борбаш и Горан Воларевић, српски директор фотографије. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана