Нијансе данас одлучују о додјели титуле за Европску престоницу културе 2024.

Миланка Митрић
Нијансе данас одлучују о додјели титуле за Европску престоницу културе 2024.

Бањалука - Двије и по године смо радили на припреми кандидатуре и ријеч је о заиста обимном послу на припреми низа пројеката који би, заправо, требало да буду основа те апликације.

Имали смо дугу и напорну презентацију, са питањима која су се односила на различите сфере живота код нас. Очекујемо најбоље, ми смо са своје стране учинили све и са оптимизмом чекамо одлуку.

Рекао је ово градоначелник Бањалуке, након што је тим за кандидатуру Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године јуче у Бриселу представио своју апликацију. Осим Бањалуке, у Бриселу су своје апликације представили Мостар и норвешки Бодо.

Коначни резултати биће објављени данас око подне, а побједник ће бити изабран по збиру гласова, а на основу презентације, апликације и одговара на питања. У обзир се узима и посјета чланова ЕПК сваком од градова кандидата.

- Наглашавам да је ово невјероватна развојна шанса за наш град, јер град са овом титулом добија потпуно нов идентитет и нову димензију, поготово у међународним оквирима. Култура за собом вуче велики број долазака људи у наш град, међународну репутацију и то би био потпуно нови моменат у развоју нашег града - додао је Радојичић.

Заједно са бањалучким тимом, у Бриселу су и начелници партнерских градова у овом пројекту, Бихаћа и Јајца - Шухрет Фазлић и Един Хозан.

Пројекат у Бриселу су бранили градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић, начелник Јајца Един Хозан, заједно са члановима тима, а то су: Моника Поњавић, Саша Ђорђевић, Марко Билбија, Дијана Грбић, Мирјана Галић, Огњен Шукало и Никола Кужет.

Градови партнери пројекта су Бихаћ и Јајце, који су се повезали сарадњом на поменутом пројекту, те планирају да наставе сарадњу, без обзира на исход.

- Ми смо у истом пројекту, јер је ово заједнички пројекат наша три града. Желимо да свим грађанима БиХ понудимо нешто ново и оптимистичкије, а комплетан пројекат смо припремали са пуно жеље и добре енергије - рекао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

Апликациона књига којом се Бањалука бори за Европску престоницу културе 2024. године објављена је у понедјељак навече. Под слоганом “Супротности се привлаче”, те лајтмотивом “Суочавање”, стратегију чине четири кључне теме: “Наизмјенична струја”, “Пуњење батерије”, “Искра” и “Нова енергија”.

- Презентација је била фантастична, тако да комисија послије ње није имала питања везана за културу, али су имали о пројекту коалиција градова. Уколико добијемо титулу, план је да се сарадња шири на десет осталих градова - објаснила је чланица тима Моника Поњавић.

Она је  додала да сматра да је на комисију остављен изузетно добар и позитиван утисак.

- Надам се добром исходу, јер смо најбоље што смо могли урадили то што је до нас . Одлучиваће нијансе - нагласила је Поњавић.

Програм се састоји из два пола, уз поменуте четири програмске струје и укупно 72 пројекта, од чега је њих 80 одсто добијено путем позива.

- Наизмјенична струја је она која мијења смјер. Промијенити свој смјер није увијек најлакши задатак. Самим тим, “Наизмјенична струја” настоји да направи први, неопходни корак у трансформисању Бањалуке, али и БиХ, државе која је прекинула најдужи период мира у Европи, у отворено, мултикултурално европско друштво - назначено је о овом сегменту пројекта. За другу фазу пројекта наглашено је да ће се бавити проблемима града, те недостатком капацитета (људи, простора, повезаности).

“Искра” је трећа фаза и симболише спајање. Фокус ове фазе стављен је на културно и историјско насљеђе, те проналазак иновативних начина представљања у контексту савременог доба.

- Кључ у стварању нове енергије је натјерати нешто да се помјери. У нашем случају, са мртве тачке. “Нова енергија” доводи културу и умјетност у везу са природом, на неочекивана мјеста, истовремено подижући свијест о животној средини и доприносећи њеном очувању и заштити - додаје се о посљедњој фази пројекта.

Апликацију су, уз помоћ бањалучке културне сцене, осмислили, написали и дизајнирали: Моника Поњавић, Вук Радуловић, Марко Билбија, Саша Ђорђевић, Бојан Галић, Мирјана Галић, Дијана Грбић, Немања Миленковић, Огњен Шукало и Никола Кужет.

Пројекат и програм се ослања на Стратегију развоја културе Бањалука 2018-2028, стратешки документ који је јуну 2018. усвојен у Скупштини града, и тако постао први стратешки документ развоја културе на нивоу града у БиХ.

Поменута апликација даје одговоре на око 40 питања представљених кроз седам поглавља:  допринос дугорочној стратегији, културни и умјетнички програм, европска димензија, партиципација, менаџмент и капацитет за имплементацију.

Пренос проглашења побједничког града биће обезбијеђен на званичној “Фејсбук” страници града Бањалуке данас од 11.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана