Невена Милашиновић: Апстрактни записи у имагинарном свијету

Александра Маџар
Невена Милашиновић: Апстрактни записи у имагинарном свијету

Бањалука - У оквиру ове поставке нашли су се радови који носе тематику унутрашњих имагинарних простора и емоција, подстакнутих музиком, покретом и ријечју као инспирацијом.

Испричала је ово за "Глас Српске" академски сликар Невена Милашиновић чију изложбу "Апстрактни записи" заљубљеници у умјетност имају прилику да погледају до 30. априла у изложбеном простору бањалучке Галерије УДАС.

Млада умјетница Бањалучанима се представила почетком године изложбом "Покрети" у Банском двору Културном центру и упознала их са њеним апстрактнијим начином сликања и експресивнијим приступом слици.

- Разлика између ове двије поставке је у томе, што су у циклусу "Покрети" биле изложене слике на платну, поред радова на папиру и праћене пјесмама које пишем. Покушавам да спојим слику, ријеч и простор. Свој, имагинарни и онај који ме окружује - казала је Милашиновићева.

Нови радови груписани су, како каже, у микроцјелине.

- Због тога се може примијетити да се облик и форма крећу од неког вида фигурације, препознатљивог облика, па до потпуне апстракције, гдје боја, потез и ритам имају главну улогу - рекла је сликарка.

Осим сликарства, своје креативно надахнуће показала је кроз рад на сценографијама за представе у Народном позоришту Републике Српске и бањалучком Градском позоришту "Јазавац". Срађивала је и са ДИС театром, као и са Бањалучким студентским позориштем.

У националном театру Српске био јој је повјерен рад на сценографији за хит комедију "Жиранти", али и на драми "Праведници" славног Албера Камија, за које каже да су јој представљале одлично искуство.

- Цијели процес рада на представи за дјецу "Црвенкапа" у позоришту "Јазавац" био је веома забаван. Занимљиве су биле пробе, тражење комичних детаља на сцени и у костимима. Прије овог комада у истом театру радила сам сценографију за представу "Андрија" - каже Милашиновићева.

Скице и записи

- Публика која дође да погледа радове уз циклуса "Апстрактни записи" може да види двадесетак радова, рађених комбинованом техником на папиру или картону. Користила сам акрилне боје, гваш, туш у комбинацији са колажом. Различити су формати, претежно мањих димензија. Иако су оне у ликовном смислу слике, ја их називам и скицама или записима - каже Невена Милашиновић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана