Невена Ивановић, дизајнерка, за “Глас Српске”: Модерност не искључује традицију

Миланка Митрић
Невена Ивановић, дизајнерка, за “Глас Српске”: Модерност не искључује традицију

Колекција “Окинео” представља колекцију свакодневних комада који су произашли из осам година сарадње са НЕО вориорима, људима који су се окупили око истих вредности.

Овако је разговор за “Глас Српске” започела модна дизајнерка Невена Ивановић, која стоји иза “НЕО дизајна”, говорећи о новој колекцији коју ће представити у Бањалуци на догађају “Creative Fashion Industry”, а који ће бити одржан 15. и 16. јуна у Банском двору Културном центру.

- Комади су настајали постепено и појединачно, да би на крају формирали целину, која је инспирисана људима који чине НЕО - додала је она.

ГЛАС: Ова колекција посвећена је класичним НЕО кројевима и неким упечатљивим комадима из претходних колекција. Шта бисте издвојили као посебност колекције “Окинео”?

ИВАНОВИЋ: Посебност колекције крије се у томе што није креирана као остале колекције са причом у коју се сви комади уклапају, већ је креирана из различитих прича и потреба људи који су  током година носили ове комаде и који су својим сугестијама и енергијом допринели томе да садашња колекција изгледа као што изгледа. Осим тога, разликује се и по томе што су овога пута укључени принтови и шири је спектар боја и материјала кориштених у колекцији. Начин израде је промењен и прилагођен једноставнијим комадима, а истраживали смо и у формама  и једноставним кројевима који су погодни за комбиновање и за свакодневно ношење.

ГЛАС: Спајање прошлости и будућности је често у различитим врстама умјетности. Ви то спајате у креацијама које стварате. Када сте почели прије много година, која Вам је била главна идеја водиља и шта се промијенило на том путу?

ИВАНОВИЋ: Концепт бренда није се мењао од почетка, јер ми је суштинска водиља била откривање личног идентитета кроз колекције које би истраживале неке идентитете и различите светске културе. Те културе бирала бих по осећају припадности који би ми се појављивао када бих гледала неке елементе из традиције далеких народа. На тај начин правим мапу потенцијалног ДНК материјала и својих предака. Идеја ми је да једног дана, када осетим да је тај процес завршен, урадим прави ДНК тест и откријем колико се заиста поклапа. Бренд је заснован на том концепту да наша инспирација долази од ствари које су нечим повезане са нама и нашим пореклом. Или је то можда само моја прича, али једва чекам да откријем да ли је цело ово путовање ишло унапред одређеном путањом или смо заиста способни да размишљамо шире од онога што је за нас предодређено.

ГЛАС: Када говоримо о традицији и модерности, што су такође ознаке Ваших креација, шта је оно из традиције што Вас посебно привлачи приликом стварања за модерно доба? Да ли је идеја сачувати и традиционално и модерно, али на другачији начин?

ИВАНОВИЋ: Моја идеја је да прикажем да традиција није нешто што морамо да одбацимо да бисмо били модерни, већ да је важно да знамо који су нам корени, шта је оно што је постојало пре нас како бисмо то исто могли да мењамо и унапређујемо. Једно без другог не може да постоји и суштински је важно за једну личност, за заједницу, нацију да зна своју историју и традицију, јер је то оно што нас чини оваквима какви јесмо.

ГЛАС: Када је ријеч о материјалима које користите приликом израде, посебно сада, важан је рециклирани материјал. Колико Вам је важна одрживост у том смислу ? И колико је, између осталог, брига за околину смјер којим би дизајнери требало озбиљније да крену?

ИВАНОВИЋ: Одржива мода је тема која је у тренду последњих десетак година и драго ми је што је тако, зато што је важно да размишљамо о утицају на околину, с обзиром на то да имамо само једну планету коју треба сачувати и о којој треба бринути. Наш утицај је велики иако често тога нисмо свесни. Утицај појединца је оно што може да се обликује на овај начин и да се шири и на тај начин постане веће и допринесе очувању животне околине. У НЕО дизајну трудимо се да користимо што више материјала који су преостали од великих брендова. Када имамо прилику радимо и са рециклираним материјалима, а често користимо материјале, не само текстилне, који би иначе постали отпад, али кроз разне обраде и  примене на другачији начин користимо их и они не завршавају на ђубриштима. Нама је важно да кроз све што радимо направимо максимално добар утрошак и материјала, а да све што нам остане искористимо за нешто друго или  рециклирамо. Тако да наш приступ је усмерен као одрживости и рециклажи. Надам се да ће у скорије време и држава допринети томе тако што ће се више укључити у одрживе начине производње и енергије, али и других производа. Првенствено би било важно да се позабавимо рециклажом онога што је већ око нас и поновном употребом истог.

Помјерање граница

ГЛАС: Шта видите као посебност данашњег свијета моде? И колико је у том свијету тешко помјерати границе и стварати нешто другачије?

ИВАНОВИЋ: Мода данас је разнолика и можемо то да видимо путем интернета и колико се брзо и на сличан начин развија широм света. Поред тог утицаја и глобализације модних трендова, занимљиво је шта се све може открити и да је то нешто што нам пружа изобиље инспирације. Померање граница је сада лакше него икада баш зато што имамо приступ многим информацијама. Никада није тешко стварати нешто ново, аутентично и другачије ако стварамо нешто што је наше и ако се бавимо својим аутентичним светом и  приступом. Све док гледамо унутра, а не ка споља, није тешко бити другачији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана