Неопходно системско улагање у филм

Мирна Пијетловић
Неопходно системско улагање у филм

Бањалука - Други дан Међународног филмског фестивала кратког филма "Краткофил Плус", који се одржава у Дому омладине и тврђави Кастел у Бањалуци, протекао је у знаку премијере филмова "Краткофил Пунч" програма, те квалитетних кратких филмова у такмичарском програму.

Како је изјавила директор фестивала Дарија Бузаковић, оно на шта су, између осталог, нарочито поносни је управо премијера у оквиру интернационалног "Пунч" програма, који је заправо њихова продукција потпомогнута сарадњом са значајним филмским фестивалом из Швајцарске.

- Ово је наш мали допринос развоју кинематографије у Републици Српској и БиХ, у који је заиста потребно системски улагати, како бисмо могли равноправно парирати са свјетским продукцијама. Сматрам да постојање Академије умјетности у Бањалуци представља веома добар темељ за његовање младих талената. Потребно је само то препознати и помоћи реализацију њихових генијалних идеја - сматра Бузаковићева.

Наиме, ријеч је о омнибусу пет кратких ангажованих филмова гдје су своје идеје представили млади режисери аматери: Ивана Живковић, Аднан Смајић, Сања Јокић, Душица Липовац, Бахарех Михради и Емили Норлинг, а публика је у великом броју испратила премијеру која је одржана у четвртак у Дому омладине. Након Бањалуке филмови ће бити приказани и у Шведској.

Након премијере и БАФТА блока филмова "Непозната дјела", добра филмска енергија се премјестила у биоскоп на отвореном, на тврђаву Кастел, гдје је приказан други блок такмичарских филмова.

Програм дугометражних филмова "Панорама Плус" у четвртак увече пред публику је донио филм "Вирунга". Ријеч је о документарцу који је режирао Орландо фон Ајнсајдел, а као извршни продуцент потписан је холивудски глумац Леонардо Дикаприо.

"Вирунга" је невјероватна и истинита прича о групи храбрих људи који ризикују своје животе како би створили бољу будућност у дијелу Африке који је читав свијет заборавио. 

Након пројекција гости су се забављали уз ноте талентоване пјевачице Вање Мишић у "Скривеном врту" на Кастелу.

Програм

Треће вече фестивала, донио је, поред такмичарских филмова, и седам остварења студената Академије умјетности у Бањалуци, бројне радионице и интересантне филмове за све генерације те награђивани филм Желимира Жилника "Дестинација Сербистан", који је и гост фестивала. У суботу, 25. јула, је додјела награда најбољима, а у недјељу се фестивал затвара промоцијом филмова најмлађих режисера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана