Необичнa изложби Кордунашкој 22: Како је Бањалука дисала у четвртак

Александра Маџар
Необичнa изложби Кордунашкој 22: Како је Бањалука дисала у четвртак

Бањалука - На идеју о реализацији турнеје "Јучер" сам дошао схвативши да би било занимљиво на један оригиналан начин приказати људима како је њихов град изгледао јуче, као и то како одређени град види особа која није из тог града.

Испричао је ово о својој необичној идеји фотограф, који је у умјетничким круговима познатији као Eyedin, а чија ће оригинална поставка "Бањалука јучер" бити отворена вечерас у 20 часова у Арт клуб Простору, на већ добро познатој локацији, у стану Кордунашке 22.

Без обзира на то што му вријеме није ишло у прилог, Eyedinа киша није спријечила у намјери да апаратом забиљежи све улице, детаље, локације кроз које је он у том моменту осјетио Бањалуку, а прво се запутио на тврђаву Кастел. Моменте инспирације и како је наш град изгледао кишног 18. фебруара посјетиоци ће имати прилику да погледају вечерас.

- Сигурно је да сваки град има оно нешто по чему је препознатљив, тако да гледам да то нешто прикажем на неки свој начин и из мало другачијег угла. Али то је само један дио изложбе. Архитектура, животиње, људи, улице, све су то ствари које ћете видјети на фоткама које излажем - објаснио је Eyedin.

Са оваквим изложбама представио се и у Тузли, Зеници, Загребу, Љубљани, Мостару и Новом Саду.

- Реакције у свим градовима су биле одличне, све је више позитивних коментара, тако да вјерујем да ћу изложбом у Бањалуци потврдити све те позитивне критике са досадашњих изложби - додао је умјетник.

Овакав вид излагања и настајања фотографија за њега је, како каже, велики изазов.

- Поред саме фотографије ту је још много ствари које треба да се посложе да би једна изложба била постављена. У самом старту сам био спреман на све изазове, тако да са сваком новом изложбом долазе и позитивнији коментари, што утиче на то да се радујем свакој наредној изложби и граду. Нагласио бих да цијела ова прича не би била могућа без фирме "Canon BiH", која је препознала овај пројекат и активно се укључила у његову реализацију.

Позитивна енергија

- Кроз разговор са екипом из Арт клуб Простора дало се примијетити да ту влада позитивна енергија, тако да не сумњам да ћемо вечерас имати фино дружење. До сада нисам излагао у стану, па се због тога додатно радујем сусрету са посјетиоцима у Кордунашкој 22 - казао је Eyedin.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана