Ненаду Милкићу годишња награда Удружења књижевника РС за роман “Кости”: Трагичне судбине несрећних појединаца

Г.С.
Ненаду Милкићу годишња награда Удружења књижевника РС за роман “Кости”: Трагичне судбине несрећних појединаца

БАЊАЛУКА - Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске за 2020. годину додијељена је књижевнику Ненаду Милкићу за роман “Кости”. У питању је прва књига замишљеног четворокњижја под насловом “Погром”, у ауторском издању.

- Ненад Милкић у роману “Кости” приповједачки увјерљиво, умјетнички сугестивно и снажно приказује сложене ратне прилике у Сарајеву, у периоду 1992-1995. године. Аутор храбро обрађује тематику којој у савременој српској књижевности још увијек није посвећена неопходна пажња. Ратне страхоте града, који изнутра разара сопствено биће носећи тако у себи особине проклетога града Вавилона, Милкић доминантно приказује из национално неоптерећених, приповједачки неутралних перспектива, стављајући у наративни фокус судбину несрећних појединаца чији животи су нестали у вихору непредвидиве балканске историје - наводи жири у чијем саставу су били Душко Певуља, Тихомир Левајац и Жељка Пржуљ.

Жири наводи да је у питању роман који истовремено показује сву узвишеност и биједу људскости.

- Иако претежно обиљежена непојамним страхотама, Милкићева приповједачка естетика могла би се сажети у максиму једног од споредних а упечатљивих јунака његовог романа: Зло је пролазно, доброта је вјечна. Роман је приповједачки заснован на више наративних планова, чија преплитања доприносе његовој драматици - назначио је жири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана