Ненад Новаковић: Сајмови књига нас враћају у нормалу

Г.С.
Ненад Новаковић: Сајмови књига нас враћају у нормалу

БАЊАЛУКА - Удружење издавача Републике Српске учествовало је на 27. Међународном сајму књиге "Бањалука 2022", а учествоваће и на београдском у октобру са својих петнаестак издавача који су тренутно "живи", који показују некакву радну енергију у погледу издавања и публиковања књига у Републици Српској.

Ово је за "Независне" казао Ненад Новаковић, директор "Бесједе" и предсједник Удружења издавача Републике Српске.

Он истиче да је значајно то што поменутом удружењу помаже Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске, а у Београду и Представништво Републике Српске у Србији.

"Мислим да је то добра прича, да и издавачи мало осјете да су 'живи'. Занимљиво је и значајно да ће у Београду потписати споразум о међусобној сарадњи о помоћи и испомоћи, те заједничком учешћу на међународним књижевним манифестацијама Удружење издавача Републике Српске и Удружење издавача и књижара Србије. Покушавамо да проширимо дјелатности Удружења издавача, а истовремено да будемо видљивији на ширем простору", открива Новаковић.

Он додаје да ће Удружење које води имати више простора да се појављује тамо гдје се појављује Удружење издавача и књижара Србије и обрнуто.

"Имаћемо неколико промоција, десетак у Београду, а три-четири промоције су биле и у Бањалуци, према томе сајмови нас враћају у неку нормалу", каже Новаковић.

Удружење издавача Републике Српске, наводи Новаковић, чине 34 издавачке куће.

"С тим да је та бројка релативна и варљива јер се, да тако кажемо, неки неактивни издавачи нису ишчланили из Удружења. Ти издавачи нису фиктивни, него је издавачка дјелатност упала у једну кризу. Издаваштво је у кризи истовремено због небриге друштва и због тога што су досад издавачи функционисали на принципу ентузијазма, а тај ентузијазам се годинама у доброј мјери истрошио. Остали су само они најупорнији и они који су пронашли начина како да преживе у времену дигитализације и времену нових медија", рекао је Новаковић.

Он додаје да су велика поштарина и порез за књиге уједно и велики проблем издавачима данас.

"Ми се боримо с министарствима на нивоу Босне и Херцеговине и Републике Срспке за оне одреднице из 1974. године да издавачи добију онај статус који им припада, а то је ослобађање од поштарине, тј. тискарине, ослобађање царине за промет књига. Жестоку борбу водимо да књига не буде опорезована исто као што су опорезовани алкохол, злато и сви остали производи. Тражимо другу стопу опорезивања", појашњава Новаковић.

Према његовим ријечима, у Удружењу издавача Републике Српске вођена је озбиљна расправа о судбини традиционалне књиге.

"Проблематизовали смо причу учешћа репроматеријала у публикацији, јер је папир у посљедњих само шест мјесеци три пута поскупио", констатовао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана