Немјерљив траг Петра Кочића ФОТО

Агенције
Немјерљив траг Петра Кочића ФОТО

Бањалука - Велики српски писац Петар Кочић је за својих 39 година оставио немјерљив траг у свијести сваког Србина и сваког становника Републике Српске, рекао је министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија, преносе агенције.

Он је истакао да је социјална рефлексија Петра Кочића и осјетљивост на неправде, његова стална жеља за правдом и правичношћу, прије свега, обичног човјека, често представљног у лику једног крајишког сељака, једна универзална вриједност.

Мутабџија је нагласио да је Петар Кочић у историји српске књижевности остао забиљежен као неупоредив хроничар времена и људи Крајине.

- Кад смо са Кочићем, знамо и ко смо и одакле смо и куда идемо - рекао је Мутабџија након књижевног часа у порти манастира Гомионица.

Књижевници и учесници 48. “Кочићевог збора” данас су, након упознавања о историјату, настанку и страдањима, али и обнови манастира Гомионица кроз вијекове, током књижевног часа рецитовали пјесме које су тематски везане за однос човјека, вјере и Бога.

Књижњевном часу је претходило полагање цвијећа на Споменик погинулим борцима у Мјесној заједници Кмећани, те на гроб оцу Герасиму.

У манастиру Гомионица се замонашио Герасим Кочић, отац Петра Кочића.

У овом манастиру се замонашио и Петров млађи брат Илија, а 1887. године и сам велики писац је почео да учи у манастирској школи.

Традиционална манифестација “Кочићев збор” почела је 11. августа у Стричићима, родном селу великог писца, а биће сутра завршена.

Непролазност лика и дјела Петра Кочића

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да манифестација “Кочићев збор” има регионални и републички значај, јер свједочи о непролазности лика и дјела Петра Кочића, као књижевника и народног трибуна.

- По 48. пут у Бањалуци се окупила бројна дружина наших значајних књижевника, стваралаца и пјесника из Србије, Словеније, Црне Горе и Бугарске, како би непосредно учествовали у обиљежавања “Кочићевог зборовања - рекао је Гаврановић новинарима у Бањалуци.

Он је након пријема за књижевнике и учеснике 48. “Кочићевог збора” рекао да се учешћем стваралаца из Републике Српске и са других простора на овој манифестацији богати и проширује знање о Петру Кочићу, али и чини да манифестација добије регионални значај који и заслужује.

Овогодишњи добитник Кочићеве награде, професор Миљко Шиндић рекао је да му чини велико задовољство то што је добио признање у средини у којој живи и ради више од 50 година и у којој се остварио као просвјетни радник и књижевни критичар.

- О Петру Кочићу, познатом борцу народном, увијек се може говорити с поводом и без повода - каже Шиндић, истичући да је Кочић прошлост, садашњост и будућност, као и задужбина са обје стране Дрине.

Шиндић је рекао да награде обавезују, те да ће и даље настојати да доприноси да се домаће завичајно стваралаштво подигне на виши ниво.

Добитник награде “Змијањче” Сајло Софић, ученик Основне школе “Васо Пелагић” из Пелагићева, рекао је новинарима да се литерарним радом бави неколико година и да као члан литерарне секције редовно учествује на свим конкурсима, те да је освојио многе награде.

- Међутим, овај успјех ми је најдражи до сада  -рекао је Софић и додао да је тема била врло инспиративна, јер је Петар Кочић био борац за националну и социјалну слободу свог народа.

Он је навео да ће награда “Змијањче” бити додатна инспирација за његов будући пјеснички рад.

Традиционална манифестација “Кочићев збор” почела је 11. августа у Стричићима, родном селу великог писца, а завршава се сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана