Немири кризе у микросвијету

Александра Маџар
Немири кризе у микросвијету

Бањалука - Изложба у оквиру пројекта "Минимум - максимум" Удружења анонимних артиста "УАА" из Бањалуке отворена је у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Претходних година посјетиоци су имали прилику да виде радове проткане темама религије, комунизма, сексуалности, док ова изложба, отворена у четвртак увече, носи назив "Криза".

Многобројни љубитељи умјетничког виђења стварности  испољеног у минијатури имају прилику да уживају у радовима 121 умјетника из 10 земаља.

Четврту по реду поставку овог удружења отворио је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

- Микросвијет који су стварали ови млади људи испуњен је порукама које значе много. Сам назив Удружења је крик кроз који умјетници исказују незадовољство актуелном ситуацијом,  кризом коју покушавају да покажу на њихов начин - рекао је Мутабџија.

Као и сваке године, за јединствен поглед на дату тему награђени су најбољи радови.

- Прва награда отишла је у руке Милице Ракић из Србије за три фантастична рада са текстуалном поруком. Диана Трохар и Јосип Мијић из Хрватске дијеле друго мјесто, док је треће мјесто заслужено заузео Анатол Карон из Пољске - рекао је члан Удружења анонимних артиста "УАА" Душан Раковић.

Објаснио је да постављене минијатуре, које је претходно имала прилику да види публика у Базелу, указују на различите врсте кризе, које се рађају о оквиру оне највеће, економске. 

На поруке поставке указао је и члан жирија Давор Папоња.

- Поруке су врло директне, од финансијских до оних интимних, готово психотичних стања. Општа идеја изложбе је неки узнемиравајући моменат у човјеку - сматра Папоња.

Поруке

- Умјетници су свој поглед на тему, односно кризу, представили различитим техникама. Углавном сликарством, графиком, фотографијом, комбинованим техникама и скулптуром - каже Душан Раковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана