Немања Савић: Руковети враћају дуг Мокрањцу

Александра Маџар
Немања Савић: Руковети враћају дуг Мокрањцу

Бањалука - Бисерима хорске музике који су остали иза најзначајнијег српског композитора Српско пјевачко друштво "Јединство" обиљежиће ове године стогодишњицу смрти Стевана Стојановића Мокрањца.

Најавио је то за "Глас Српске" диригент хора "Јединство" Немања Савић, истичући да ће се концертима у години јубилеја покушати одужити и показати захвалност овом композитору за све што је остварио у свијету хорске музике.

- Изводићемо дјела из области духовне и свјетовне музике. Шест руковети, заједно са солистима, изводићемо из Литургије светог Јована Златоустог, као и Опела фис мол, која је Мокрањац компоновао и која се изводе са некаквим посебним сјећањем на овог композитора. Биће то јако интересантни концерти - казао је Савић.

Подсјетио је и на 1905. годину када је Мокрањац боравио у Бањалуци и дириговао ансамблом "Јединство", који је изводио његову пету "Руковет".

- Занимљиво је споменути да је на тој свечаности 1905. године гостовао и предсједник друштва "Гусле" из Мостара Алекса Шантић, који је и аутор химне "Јединства". Он је написао текст, а аутор музике је такође значајан српски композитор Димитрија Мита Топаловић - испричао је Савић.

Прошла година за ово пјевачко друштво била је веома значајна, јер је протекла у обиљежавању великог јубилеја, 120 година од оснивања "Јединства".

- Година која је протицала у знаку јубилеја донијела је низ наступа, који су на адекватан начин представили 120 протеклих година како члановима друштва, тако и грађанима Бањалуке - каже Савић.

Историја богата наградама, такмичењима, концертима, крунисана је намјенским концертима који су обухватили дјела карактеристична за репертоар "Јединства". Такође, друштво је објавило компакт дискове и представило "Збирку композиција савремених српских аутора".

- Наша концертна активност је врло изражена и огледа се у више од 50 наступа у току године на разним културним манифестацијама, цјеловечерњим концертима, учешћу на фестивалима, такмичењима... - додао је Савић.

Пошто годинама диригује овим хором, каже да је највећи изазов у његовом послу опстанак на високом нивоу на хорској сцени Српске.

- Неопходно је увијек бити интересантан. Од 1994. године, када су кренула прва путовања и награде, трудили смо се да одржимо висок умјетнички домет, што смо потврдили златном медаљом на Хорској олимпијади у Кини 2006. године - закључио је Савић.

Потенцијал

- У години јубилеја имали смо обавезу да оправдамо наше постојање. Да докажемо како смо и даље незаобилазан ансамбл у креирању културних дешавања. Увијек смо свјежи и млади, стижу нови чланови, репертоар се проширује. Бањалука има велики културни потенцијал, посебно у хорском изразу.  Сљедеће године организоваћемо највише два значајнија путовања, јер финансије не дозвољавају више - каже Немања Савић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана