Немања Савић: Пјесма у част хорске музике

Мирна Пијетловић
Немања Савић: Пјесма у част хорске музике

Бањалука - Велики број хорова из Републике Српске и Србије окупиће се од 6. до 8. новембра под окриљем једанаестих по реду "Бањалучких хорских сусрета", који ће бити одржани у Банском двору Културном центру и Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Сусрете организује Српско пјевачко друштво "Јединство" са диригентом Немањом Савићем на челу, који је истакао да и ове године публику очекују интересантни концерти, угледни гости и стручна предавања у вези са статусом хорске музике код нас.

- У оквиру сусрета концерте ће одржати 14 хорова и једна изворна пјевачка група, а у госте нам долазе хорови из Прњавора, Новог Града, Козарске Дубице, Београда, а наступиће, наравно, и хорови из Бањалуке - рекао је Савић.

Ансамбл "Александар Невски" из Бањалуке ове године ће први пут наступити у оквиру сусрета, а као гости из Београда долазе, према ријечима Савића, веома интересантан хор који гаји шаролики репертоар.

- Ријеч је о хору "Бели анђео", који води Катарина Божић, а који његују репертоар различитих епоха. Интересантно је њихово извођење духовне, али и свјетовне музике и они ће одржати концерт у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци у четвртак, 6. новембра, у 20 часова када ће бити и отворен фестивал. На отварању ће наступити и хор свештеника Епархије бањалучке и мјешовити хор СПД "Јединство" - најавио је Немања Савић и додао да ће прије званичног отварања у 19 часова у Банском двору Културном центру наступити Дјечији хорови "Јединство" и Музичке школе "Владо Милошевић", те мјешовити хор МШ "Владо Милошевић".

У Бањалуку стиже и врхунски мјешовити хор из Београда АКУД "Иво Лола Рибар" са диригентом Милованом Пантићем, а како је казао Савић, то је хор који је остварио врхунске умјетничке домете на многим међународним фестивалима и такмичењима.

- Поред хорова, наступиће и изворна група "Поткозарје", коју води Војин Берак, а циљ хорских сусрета је да поред хорске музике, представимо и ону традиционалну, на којима су и засноване умјетничке обраде хорски композиција - нагласио је Савић.

Округли сто

Поред четири цјеловечерња концерта, у оквиру "Бањалучких хорских сусрета", у суботу, 8. новембра, у 12 часова у Банском двору Културном центру биће одржан округли сто на тему "Хорска музика - традиција и савремени израз" у којем ће учествовати представници хорова, а најављен је и долазак истакнутог српског композитора Светислава Божића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана