Немања Мићевић, графички дизајнер, за „Глас“: Симбол сата свједок времена

Илијана Божић
Немања Мићевић, графички дизајнер, за „Глас“: Симбол сата свједок времена

БАЊАЛУКА - Пројекат “ReCulture: Re-branding of Cultural Institutions in Western Balkans” почео је као идеја да се кроз суфинансирање Европске уније посебним средствима ЕУ програма “Креативна Европа” унаприједи видљивост и модернизује изглед институција културе западног Балкана.

Рекао је то за “Глас Српске” графички дизајнер Немања Мићевић, говорећи о изложби “Процес” која ће бити отворена сутра од 19 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске. Мићевић је на овом пројекту био ментор младим дизајнерима Соњи Јовановић и Луки Матићу.  

Објаснио је да је интерсекторско повезивање креативних и културних индустрија унутар земаља западног Балкана и чланица ЕУ (Аустрија, БиХ, Црна Гора, Србија и Француска) створило предуслов за квалитетну реализацију пројектних задатака, у првом реду редизајн визуелних идентитета четири институције културе западног Балкана осавремењивањем комуникацијских пракси.

- Институције културе које су овим пројектом мијењале визуелни идентитет су Културни центар Требиње као носилац пројекта те МСУРС, Умјетничка колонија Даниловград и Спомен-збирка Павла Бељанског као придружени партнер на овом пројекту. Остали партнери су Институт за културну политику (Аустрија), Музеј цивилизација Европе и Медитерана (Француска), Удружење грађана ИНК Фест из Новог Сада и Факултет драмских уметности из Београда - рекао је Мићевић.

Нагласио је да је након јавног конкурса из 2021. и преко 40 пријављених кандидата, изабрано осам младих дизајнера који су подијељени на четири пара и сваки пар је, уз подршку локалних и ЕУ ментора, у наредне двије године радио на редизајну једне од четири институције културе.

- Осим ових, организоване су бројне активности као што су конференције, посјете институцијама, радионице, предавања и изложбе на којима су млади дизајнери могли да учествују и на тај начин подигну стручне капацитете неопходне за извршавање пројектних задатака - рекао је он.

Према његовим ријечима, једна од завршних активности овог пројекта је и презентација нових визуелних идентитета у свакој од институција.

- Након Новог Сада изложба стиже у Бањалуку са циљем да представи не само резултате постигнуте током процеса ребрендирања, него и сам процес па отуда и одабир наслова за изложбу. Циљ изложбе јесте да пренесу искуства стечена у пројекту како из позиције младих дизајнера, тако и самих институција са жељом да ова искуства послуже као примјери добрих пракси за све остале институције заинтересоване за ребрендирање и осавремењивање визуелних идентитета - објаснио је Мићевић.

Истакао је да је креативни процес на осмишљавању новог визуелног идентитета МСУРС подразумијевао неколико активности са циљем бољег упознавања младих дизајнера са институцијом.

- Соња Јовановић и Лука Матић, одабрани пар дизајнера за МСУРС, у више наврата били су у посјети музеју и том приликом су упознати са елементима који су на крају били пресудни у креирању новог визуелног идентитета. Избор је пао на симбол сата као основног графичког елемента који је послужио за инспирацију за развој осталих параметара новог идентитета - навео је Мићевић.

Како је казао, сат има вишеструко значење у контексту МСУРС било да причамо о историји града, историји институције или о семиотичкој представи новог лога у односу на мисију музеја.

- Наиме, музеј је смјештен у зграду старе аустроугарске жељезничке станице која на својој фасади има сат као основни елемент функционисања процеса који су се одвијали у самој згради. На сличан начин данас ова институција “мјери вријеме” и постаје свједок времена било да говоримо о прошлости, будућности или садашњости. Сат као нови знак препознавања музеја постаје својеврсни приповједач оног шта се дешава у музеју - испричао је он.

Додао је да на крају можемо да се вратимо на почетак, а то је настанак музеја, подсјећајући да је катастрофални земљотрес који је задесио Бањалуку 1969. иницирао акцију солидарности којом је прикупљено приближно 750 дјела што је представљало темељ за оснивање МСУРС 1971. године.

- Као симбол бањалучког земљотреса остао је сат који се зауставио на девет часова и једанаест минута. Четвртина која недостаје на новом логу МСУРС управо представља оно што се тек треба десити и што ћемо пронаћи доласком у музеј, као што заустављање времена на бањалучком “кривом сату” симболички представља један нови почетак, најприје као настанак колекције, а потом и институције која свједочи култури овог простора већ 53 године - закључио је Мићевић.

Искуство

Како је казао Мићевић искуство стечено у великим европским пројектима много значи, поготово ако имамо у виду да је ријеч о младим дизајнерима без већег практичног искуства.

- Осим тога, овакав посао као што је ребрендирање визуелног идентитета већина дизајнера нема прилику да ради у цијелом радном вијеку, а учесници овог пројекта су ту прилику добили на самом почетку те им стога ово искуство обезбјеђује велику професионалну референцу. Учешће у оквиру овог пројекта на предавањима, радионицама и изложбама те остварена познанства и контакти представљају снажну базу за наставак професионалне каријере - навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана