Немања Ћипранић, режисер серије “Црна свадба”, за “Глас Српске”: Празновјерје дубоко усађено у наш народ

Миланка Митрић
Немања Ћипранић, режисер серије “Црна свадба”, за “Глас Српске”: Празновјерје дубоко усађено у наш народ

“Црна свадба” јесте жанровска серија, али врло локалног карактера у погледу миљеа и самог заплета. Оно што смо се трудили да постигнемо, а надам се и у томе успели, јесте да једним језиком жанра који је универзално разумљив људима широм света испричамо нашу аутентичну причу.

Рекао је ово за “Глас Српске” режисер серије “Црна свадба” Немања Ћипранић говорећи о настанку ове серије, за коју је сценарио радио Страхиња Маџаревић. У серији глуме Уликс Фехмиу, Никола Којо, Славко Штимац, Јелена Ђокић, Небојша Миловановић и други.

- Истражујући и спремајући се за серију, велику пажњу смо посветили упознавању са народним обичајима и веровањима, као и теолошког, односно религијског аспекта. Сматрали смо да је аутентичност једна од основа. Велику помоћ нам је пружио професор Данијел Синани који је један од највећих стручњака у области народних веровања - додаје Ћипранић.

ГЛАС: Колико су опасна таква вјеровања/празновјерја и колико су данас уопште жива с обзиром на то да знамо да су негдје у коријену народа ових простора?

ЋИПРАНИЋ: Лично сматрам да христијанизација на овим просторима никада није до краја спроведена, те да су се многи обичаји задржали из старих, паганских времена, па чак и код верујућег народа. Празноверје јесте дубоко усађено у наш народ, као верник сматрам да то ништа добро не може донети, али истовремено ми није свеједно кад су неке ствари у питању. 

ГЛАС: У тумачењу Митра, његових поступака и мотива преплићу се рационално и ирационално које иде ка оностраном. Како рационалан човјек да се понаша кад се сусретне с нечим што нема рационално објашњење?

ЋИПРАНИЋ: Управо у том сегменту и долазимо до жанра, ово је психолошки трилер који има елементе хорора и мистерије, потенцирам психолошки јер управо сваки поступак или велика већина њих који се дешавају у серији могу се рационализовати и са психолошког становишта објаснити, а истовремено се могу и мистификовати и приписати нечему оностраном. Сматрам да је то један од адута серије, јер ни у једном тренутку нисмо начисто да ли је то стварно или чиста имагинација.

ГЛАС: “Црна свадба” јесте, у својој сржи, прича о борби добра и зла у људима. Непресушан извор за свако вријеме човјековог постојања. Ако се удаљимо од фикције, шта бисте рекли да је (на свјетском нивоу) данас најстрашнији примјер управо тог односа добра и зла?

ЋИПРАНИЋ: Да, основни мотив серије јесте сукоб добра и зла и то је сукоб који траје од настанка човечанства. У данашње време тај сукоб је видљивији него икад, а поприште сукоба је одувек био човек, јер та борба се води у нама самима и ствар је индивидуалне борбе шта ће у нама преовладати. Конформизам је дефинитивно нови вид фашизма јер убија било какву људскост и емпатију, а развија невероватну количину себичлука и бриге искључиво за самог себе, то је нешто што је свеприсутно и врло изражено у последње време.

ГЛАС: С обзиром на то да је само један мали дио читаве приче настао подстакнут масакром у Јабуковцу, да ли сте се плашили да ће гледаоци серију посматрати само у том смјеру (иако се она у самом старту одваја од те приче)?

ЋИПРАНИЋ: Тај трагични догађај јесте био једна од инспирација за серију, али свакако није главни мотив приче, опет бих нагласио да је то била само инспирација и да се нисмо бавили конкретно тим злочином.

ГЛАС:  Како посматрате продукцију серија и филмова у Србији и регији и шта бисте рекли да је потребно промијенити на том пољу?

ЋИПРАНИЋ: Наравно, мислим да је јако добро што се оволико снима и веома сам срећан да је обим продукције такав да доста нових људи добија шансу да ради и прича неке свеже приче.

ГЛАС: Какве планове имате што се неких будућих пројеката тиче?

ЋИПРАНИЋ: У ближој и нешто даљој будућности у плану су филм “Штеловање” за који смо добили подршку на конкурсу Филмског центра Србије. То је један пунокрвни трилер и неоноар за који верујемо да има велики биоскопски потенцијал, такође са Страхињом Маџаревићем приводим крају писање још једне нове серије и, наравно, очекујемо другу сезону “Црне свадбе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана