Неле Карајлић снимиње серију о Принципу и Младој Босни

Агенције
Неле Карајлић снимиње серију о Принципу и Младој Босни

Београд - Популарни глумац и музичар Ненад Јанковић, који годинама ствара под именом Неле Карајлић, каже да интензивно припрема материјал за документарну серију која ће се бавити активностима чланова "Младе Босне".

Оцијенио је да је од изузетне важности упознавање младих генерација о томе шта је позадина Сарајевског атентата и какав су слободарски и чаробан ентузијазам носили Гаврило Принцип и његови истомишљеници.

- Идеја како је то, у ствари, било треба да буде приближена младој публици на питак начин. Не само зато што су престали читати, већ зато што смо ми довољно велики и паметан народ да знамо на који начин треба да чувамо и гајимо идеју о својој прошлости. Само онај народ, који има толику снагу да о себи прича отворено и јасно, велики је народ - казао је Карајлић.

Сматра да је Принципов чин био искључиво позив на слободу и пуцањ у тиранина и да је бесмислено и ирелевантно о томе полемисати.

- Он није Франца Фердинанда убио у Бечу, него у Сарајеву. Принцип није пуцао на недужне људе који су стајали у неком супермаркету. Него је пуцао у Франца Фердинанда, који је био метафора једне умируће империје, која је гушила пола Европе - рекао је Карајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана