Неле Карајлић: Интима испричана кроз шалу

Мирна Пијетловић
Неле Карајлић: Интима испричана кроз шалу

Бањалука - Овације, аплаузи, непрестано шкљоцање фотоапарата, осмијеси на лицима и књиге у рукама многобројних поштовалаца, слика су јучерашње промоције допуњеног издања књиге "Фајронт у Сарајеву" Нелета Карајлића.

Без суздржавања, Ненад Јанковић, алијас Неле Карајлић, је са многобројним посјетиоцима у парку "Петар Кочић" у Бањалуци, подијелио своје најдубље емоције које је описао у популарној књизи.

Најсимпатичније су биле мајке и баке са телефонима у руци, које су се гурале кроз одушевљену масу до подијума гдје је Неле говорио о својој књизи, како би своју дјецу и унуке сликале са овим популарним умјетником.

- Е, ту вас двије станите да вас бака слика са Нелетом - говори старија жена којој рука подрхтава од узбуђења, док своје двије унуке слика испред подијума, покушавајући да у кадру "ухвати" и дјевојчице и Нелета.

Због великог успјеха "Фајронта у Сарајеву", који се ближи тиражу од 100.000 продатих примјерака, Карајлић је желио да се одужи читаоцима и шесто издање допуни својим поговором, у ком пише о феноменима који су обиљежили живот књиге и свом искуству као писца, а као бонус материјал објављује и једно писмо читатељке.

Неле је с књигом прошао промоције у Србији, Републици Српској, Канади, а чека га још неколико европских градова са фановима "гладним" његовог чистог и интелектуалног хумора. Примио је на хиљаде писама од одушевљених читалаца, и, може се рећи, због аутобиографије једва извукао живу главу из родног Сарајева.

За књигу каже да је то интимна исповијест младића, који је рођен на погрешном мјесту, на шта су из публике довикивали: "Има нас још, Неле!".

- За популарност "Фајронта" криви су феномен града Сарајева који није имао ни у једном сегменту предиспозицију да постане омиљен у бившој Југославији, а то је постао. Затим феномен магичних осамдесетих које памтимо као да су биле неко златно доба, па Југославија у којој смо имали много више простора и ваздуха да дишемо, рокенрол који је био врста религије у том времену, а у склопу с тим и "Забрањено пушење" и "Топ листа надреалиста", као највећи хумористички пројекат у Југи. Све то, плус мој стил писања из кога је непланирано исцурила носталгија, учинило је књигу примамљивом - рекао је Карајлић.

Да је ову аутобиографију написао прије двадесет година, додао је, био би то промашај, а књига би била горка, препуна једа, туге и бијеса.

- Сад је много лакше с ове дистанце, али покретање тих питања изазива једнако бурну реакцију као и прије двадесет година када су се први неспоразуми и анимозитети претворили у ратни сукоб - истакао је Карајлић, који се носталгично присјетио свих лијепих, али и ружних ствари које су носиле осамдесете године двадесетог вијека.

Након промоције, на којој је публици причао као да сједи на кафи са најбољим другом, Карајлић је стрпљиво потписивао књиге и дружио се са Бањалучанима уз шалу, како то само Неле зна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана