Недовољно новца највећи проблем умјетника

СРНА
Недовољно новца највећи проблем умјетника

Бањалука - Највећи проблем ликовној умјетности у Републици Српској ствара недовољно новца који се издваја из буџета за културу и статус самосталних умјетника, констатовано је данас на округлом столу о ликовној умјетности, који је одржан у Бањалуци.

На скупу, који је организовало Министарство просвјете и културе Републике Српске, као огроман проблем ликовни умјетници су истакли то што на конкурсе за додјелу средстава не могу конкурисати као појединци, већ као организације.

Начелник Одјељења за савремено стваралаштво и креативне индустрије у надлежном министарству Данијела Павловић рекла је да је ријеч о заједничком проблему у свим областима културе.

"Расправе из свих области културе трају већ мјесец и по. Организовали смо десетак округлих столова у градовима Српске и преостао нам је још округли сто о стању у области стваралаштва, који ћемо организовати сљедеће седмице у Бањалуци", рекла је Павловићева Срни.

Она је додала да на овим скуповима, осим разговора о проблематици у области културе, Министарство најављује нови програм ЕУ под називом "Креативна Европа", који почиње у јануару сљедеће године.

"Ријеч је о програму који ће трајати до 2020. године. Циљ нам је да препознамо организације и пројекте који својим капацитетом могу да аплицирају код европских фондова и да им понудимо своју институционалну подршку", објаснила је Павловићева.

Она је навела да је значај оруглих столова о проблематици из области културе вишеструк, те да ће закључци са свих бити детаљно анализирани, што ће бити путоказ приликом израде стратешких докумената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана