Недељку Санчанину Црвена ружа за шест деценија стваралаштва

Срна
Недељку Санчанину Црвена ружа за шест деценија стваралаштва

Прњавор - Новинару и књижевнику Недељку Санчанину у Прњавору је уручена награда Књижевне заједнице "Васо Пелагић" из Бањалуке "Црвена ружа" за 60 година рада.

Санчанин је, говорећи о свом стваралачком портрету, истакао да је током шест деценија писао љубавну и родољубиву поезију, која се нашла у 15 заједничких збирки пјесама и самосталној збирци љубавне поезије "Умовање о жени и љубави", али и да је најјача емоција у његовом стваралаштву љубав према завичају.

 

"У том мозаику од 60 година уткано је и 12 књига које садрже приче, приповјетке и репортаже. Приче са собом носе и пратеће фотографије па сам тако овој општини, садашњим и будућим генерацијама, кроз те књиге дао 5.600 страница и 1.600 фотографија", каже Санчанин.

Новинар и књижевник Ненад Новаковић каже да је Санчанин за живота постао институција.

"Овај стваралачки портрет је подсјећање на један напоран и мукотрпан живот хроничара, новинара и извјештача који нимало није био лаган. У различитим временима је опстајао, промијенио четири система, три државе, а он је остао један, непромјењив, константан. То је вриједност која заслужује пажњу", нагласио је Новаковић.

Књижевној вечери у Прњавору присуствовао је и новинар и публициста Бранислав Божић који сматра да је немогуће димензионирати нечији опус који траје 60 година и да за тим нема ни велике потребе јер је ријеч о јавном послу у који сви имају увид.

"Оно што је у овом моменту важно јесте чињеница да је некада у Прњавору вриједило правило да када би се рекло новинар сви би прво помислили на Недељка Санчанина. У вријеме када је он почињао новинар је морао бити човјек који је елементарно писмен, новинарски писмен и пристојан, угледан човјек, требао је имати вриједности које су се данас негдје нажалост изгубиле", рекао је Божић.

Он је нагласио да Прњавор нема боље хронике друге половине 20. вијека о овој општини и њеним становницима од књиге у којој је Санчанин прије неколико година сабрао дио текстова које је објавио током каријере.

"Санчанин је сарађујући са великим медијима прославио и Прњавор и Прњаворчане. Мислим да му се за то Прњавор, до сада, није довољно одужио", каже Божић.

Новинар и књижевник Ранко Прерадовић подсјетио је да се награда "Црвена ружа" додјељује за укупно стваралаштво људима који су књижевни и новинарски пут остварили водећи се трагом Васе Пелагића.

"Сматрамо да је Санчанин својим дугогодишњим радом, који је започео 1957. године првим вијестима у 'Политици', ову награду у потпуности заслужио", рекао је Прерадовић.

Књижевник Душко Поповић каже да је Санчанин самосвојна, самоникла личност коју је Прњавор требао.

"То је разноврстан стваралац, који је својим дјелима алудирао на сва чула људског бића, стваралац о којем је говорити истовремено и комплексно и задовољство" , рекао је Поповић.

Санчанин је током своје богате књижевне каријере и као предсједник Књижевног клуба "Таласи" помагао многим младим ствараоцима са подручја општине Прњавор, писао осврте, критике и рецензије које су се нашле на више од стотину страница.

Радио је или сарађивао са 23 гласила у БиХ, Србији и Хрватској, а објављивао је и у издањима националних мањина које живе у Прњавору.

Књижевно вече о Санчанинових шест деценија стваралаштва организовали су Центар за културу Прњавор, Књижевна заједница "Васо Пелагић" Бањалука, Српски књижевни клуб "Таласи" Прњавор и Удружење писаца завичаја Прњавор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана