Небојша Курузовић, пјесник, о кабареу “Нека остане међу нама”: Људски разговори уз вино, поезију и музику

Бранислав Предојевић
Небојша Курузовић, пјесник, о кабареу “Нека остане међу нама”: Људски разговори уз вино, поезију и музику

БАЊАЛУКА - Самопроглашени пјесник и поткаст звијезда у настанку Небојша Курузовић представиће у четвртак од 20 часова у Градском позоришту “Јазавац” свој нови пројекат “Нека остане међу нама”.

У питању је, како сам аутор духовито каже, “Први српски инклузивни кабаре” или нека врста музичко-поетског наставка његовог истоименог поткаста, само постављен уживо пред публиком на позоришним даскама.

- У једном разговору с пријатељем и колегом из састава “Џез поези кабаре”, пјесником Сашом Берендиком, дошли смо до закључка да живимо у времену у којем је све мање правих пријатељских разговора, оних који би требало да остану међу нама, чак смо одлучили да други албум састава “Џез поези”, назовемо “Нека остане међу нама”. Од тих идеја ускоро сам стигао до снимања поткаста поетских разговора интимног карактера, неких 11 разговора с људима из умјетности, који су на моје изненађење сјајно примљени с неких 40.000 слушања у просјеку, што ме убиједило да публика за поезију још постоји само треба наћи начин да се стигне до исте - рекао је Курузовић за “Глас Српске”.

Према ријечима аутора, то је на неки начин постао логичан наставак његових дугогодишњих жеља да поезију представи у другим форматима, осим класичних књижевних, јер он просто речено није човјек од папира.

- Да будем искрен себе никад нисам видио као човјека од папира и дужи низ година радим да поезију представљам кроз друге видове комуникације с публиком, јер је 21. вијек својом медијском разноврсношћу, по мени савршен вијек за поезију. И “Џез поези” је настао на том трагу, као и пројекат поетског клуба “Џеп”. Потом је стигао “Поткаст”, а реакције публике и гостију су потврдиле да сам на добром путу. Једна од слушатељки ми је можда дала и најљепши комплимент у каријери рекавши да кад слуша поткаст осјећа се као да је на кафи са мном и мојим гостима, само што јој нико не поставља питања - каже Курузовић.

Од идеје да се поткаст приближи публици што директније, уз помоћ музичког тандема “Електро Тесла” (Славен Бајић - виолина и Стефан Тешановић - гитара), као пратње,  брзо је дошло до стварања и поменутог кабареа названог “Оно што остаје међу нама”.

- Позоришна верзија кабареа биће изведена међу публиком. Основна идеја је да појединце из публике изведем на позорницу и да уз вино и причу бирамо теме из три шешира названа живот, путовања и имена, на које бенд свира музику, док ја говорим поезију, само за нашег саговорника. Договорили смо копродукцију са “Јазавцем” као редовну поставку, гдје ћемо уз људе и публику сваки пут имати госте из свијета умјетности, попут Вање Мишић и Петра Топаловића на премијери, с којим ћемо изводити дуете што ме радује, иако не знам куда ће нас одвести - додаје он.

Пјесник и водитељ каже да његов нови кабаре пројекат неће гурнути у други план одраније познати састав “Џез поези кабаре”, који ускоро снима спот за нови сингл, којим ће најавити други албум седмочланог састава.

- Имало смо неколико проблема у припреми другог албума. Прво због пандемије вируса корона, а потом смо сплетом несретних околности остали без готових снимака за други албум, што нас је бацило на ивицу разлаза.

Ипак, преживјели смо, поново смо се почели окупљати у пуном саставу, а ових дана планирамо да уз помоћ Јелене Медић, снимимо спот за нову пјесму “Да ми је знати”, која је први сингл с новог албума - објаснио је он и додао да би албум требало да буде објављен почетком идуће године.

Книн

Курузовић и тандем “Електро Тесла” недавно су објавили нумеру “Книн”, која је на директан начин оголила тешке емоције око града из наслова.

- Нумера је дијелом инспирисана мојим проласком кроз Книн, а дијелом стварним догађајима с неке од тих “несретних” радионица о Балканском помирењу, током које смо једна дјевојка из Хрватске и ја реаговали исто на асоцијацију ријечи “Пао је Книн”, само из различитих година, она на 91, а ја на 95. годину. То је суштински оголило да су и даље најјаче и најискреније међуљудске емоције оне које настају уз лични разговор, док су сва та вјештачка помирења, диктирана од држава и институција бесмислена и промашена - каже Курузовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана