Небојша Кундачина: Радујем се Дучићу и Требињу

Александра Маџар
Небојша Кундачина: Радујем се Дучићу и Требињу

Требиње - Посебно ме радује што ћу тумачећи лик великог и знаменитог Јована Дучића стати на позоришну сцену и пред публику у његовом родном граду Требињу.

Испричао је ово за "Глас Српске" београдски глумац Небојша Кундачина, којем је у представи "Последња песма" по тексту Аните Панић, редитељ Марко Мисирача повјерио главну улогу, Јована Дучића.

Интимистичка драма биографског карактера биће изведена у недјељу, 10. новембра, посљедњег дана манифестације "Дучићеве вечери поезије".

- Улога Дучића представља ми велико задовољство, али сам срећан и због чињенице да после београдске премијере прво извођење имамо у Требињу, Дучићевом родном граду - истакао је Кундачина.

Српски глумац, чији је таленат и креативне креације публика имала прилику да види у многом филмским и позоришним остварењима, објашњава да га за Требиње вежу и породични коријени.

- Родом сам из Херцеговине. Моји родитељи живе у Требињу, а ја сваке године слободно време проводим тамо. Иако нисам рођени Требињац, доживљавам га као свој родни град. Нешто слично десило се и Дучићу - казао је Кундачина.

Читајући Дучићеве мемоарске списе Кундачина је сазнао нове детаље о пјеснику.

 - Требиње је његово родно место и то никада није било доведено у питање. Међутим, после одласка у Мостар и познанства са Алексом Шантићем, схватио је да је стекао и други завичај. На обали Неретве Дучић је доживео прво "пупање у животу", како је он то волео да каже - подсјетио је Кундачина.

Осим њега, у овој биографској драми, која је оживјела Дучића на сцени у посљедњим годинама његовог живота, играју и Маја Колунџија-Зорое и Милан Никитовић.

- Радња представе се дешава на почетку Другог светског рата, када је Дучић био у Америци, на неки начин у позицији избеглице. У овој причи песник је у стану код својих рођака и као одговоран човек покушава да одржава контакт с отаџбином у турбулентним историјским догађајима - каже Кундачина.

Не сумња да ће послије успјешне београдске премијере и требињска публика добро прихватити представу.

- Сви који дођу да погледају представу видеће Дучића који неминовно своди рачуне и пребирајући по једној кутији с драгим успоменама, присећа се прошлости, болних тренутака и одређених догађаја у животу - каже Небојша Кундачина.

На трагу

- Радећи на представи трагали смо да ли је некада неко радио нешто слично у вези са Дучићем и његовом биографијом. Међутим, нисмо успели ништа наћи, осим неких спорадичних помињања његовог лика и дела у емисијама или серијама, што је било додатно задовољство - казао је Небојша Кундачина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана