Небојша Илић, популарни глумац, за "Глас Српске": Нови драмски текстови су суво злато

Александра Глишић
Небојша Илић, популарни глумац, за "Глас Српске": Нови драмски текстови су суво злато

Право је богатство када се појави нови, свеж писац. Такви текстови су суво злато. Добро је што се снима много нових домаћих серија у Србији зато што глумци имају прилику да више раде. Имамо неколико глумачких академија, само у Београду, који нема ниједно позориште више него што је имао осамдесетих.

Рекао је ово популарни глумац Небојша Илић Циле, публици познат по улогама у филмовима "Лајање на звезде", "Зона Замфирова", "Монтевидео, Бог те видео" и бројним телевизијским серијама.

Илић има и широку палету запажених улога у позоришту, највише у својој матичној кући, београдском "Атељеу 212". Публику у региону освојио је тумачећи лик Молијера у представи "Ноћ богова" у којој игра заједно са колегама Војином Ћетковићем и Дејаном Луткићем. Овај драмски комад Мире Гаврана у режији Марка Манојловића одушевио је публику у више градове бивше Југославије, а Бањалучани су имали прилику да више пута уживају у овој причи која нас враћа у вријеме Луја XIV, али и вјешто комуницира са данашњим тренутком.

- Рад на представи "Ноћ богова" почео је необично, тако што су ме позвали моји пријатељи Војин Ћетковић и Дејан Луткић да заједно радимо. А онда нам се придружио редитељ Марко Манојловић. У почетку нисмо знали тачно ни где ћемо ни шта ћемо са тим пројектом. Заправо је цела идеја пошла од Луткића. Није био онај уобичајени поступак где наша имена изађу на некој табли у позоришту, гдје је већ све унапред смишљено и ко је костимограф и ко је сценограф... Знао сам да ме чека неки узбудљив рад који ће или да уроди плодом или ће да пропадне – каже Илић.

Врло брзо се, додаје, видјело да сви имају исту визију како да уобличе представу.

- Оно што је јако лепо је чињеница да су се наше идеје подудариле са размишљањима редитеља Марка Манојловића и костимографкиње Маје Мирковић. Онда се све некако заједно склопило у једну малу интимну представу која нама много значи. Док изводимо "Ноћ богова" осећамо се као некакви музичари, све време џезирамо, тако да је ова представа и својеврсни глумачки тренинг – истиче глумац који је ових дана актуелан и на великом платну, као дио екипе филма "Реална прича", редитељског првенца Гордана Кичића.

- "Реална прича" је још једна ствар која је кренула од глумца. Кичић је имао неки предложак текста који је написао Мића Момчиловић, па су онда још неки писци писали... Читајући те разне верзије и ми глумци смо учествовали у развоју сценарија на неки начин тако да се мало осећамо и као аутори. Али смо некако сви заједно то радили - прича Илић напомињући да је улога коју игра у овом филму писана за њега.

Још неколико улога у овом филму писано је за глумце који играју у "Реалној причи".

- Све је покренуто из потребе глумца да нешто проговори, а да то није само туђи текст и туђе речи. Драго ми је што су људи који погледају тај филм потпуно одушевљени непретенциозношћу, једном топлом, људском причом без много псовки и без пиштоља. Све је по мери обичног човека. Иако говори о двоје људи који се разводе и детету које због тога не говори, истовремено је и јако духовит. Има неки хумор који је нама јако леп и драг и публика га цело време препознаје и саосећа са тим јунацима - наглашава глумац напомињући да ће публика имати прилику да погледа и серију "Реална прича".

На малим екранима претходних сезона био је присутан као виолиниста Иван у серији "Комшије".

- Врло брзо телевизија направи од глумца популарно лице. То се мени десило после филма "Лајање на звезде" који је на прву лопту освојио публику, а затим и са "Зоном Замфировом". Поред ова два пројекта Здравка Шотре, ту су и "Бела лађа" и "Монтевидео". Људи почну да те зову по именима тих улога, препознају те на улици. Али некако ја сам се брзо на то навикао и престао сам да на то обраћам пажњу – каже Илић.

Признаје да му популарност никада није пријала, ни када је био на почетку каријере, а ни сада послије бројних улога. 

- Мада ми ни не смета много када ме препознају на улици јер мислим да најчешће у 99 одсто случајева људи имају добру вољу када желе да те поздраве. Онда треба бити захвалан јер је твој рад допро до неког и публика те памти, мало се поистовећује са тобом, чак се и брине, коначно учествује у животу лика који си ти играо. То је једна лепа ствар – истиче глумац који у новим пројектима види много нових могућности.

Све што се снима, указује Илић, добро је и за ствараоце, али и за публику.

- Много је публике и свако ће за себе наћи нешто што ће гледати. Такође, када се не би снимало довољно, клинци који завршавају глуму не би имали где да раде. Не само они, него шта ће да раде мајстори светла, сниматељи, декоратери, реквизитери, маскери, људи из монтаже, продукције... То је огроман број школованих људи, ретких, вредних, којима сви ти пројекти много значе - примјећује Илић који у "Атељеу 212" има више активних представа међу којима су "Чекаоница" и "Кафа и цигарете", које су одушевиле публику на гостовањима у Бањалуци и Републици Српској.

Квалитет домаћих снага 

- Имамо одличне, квалитетне људе који раде на филмовима. На крају крајева, видимо то по страним продукцијама, када долазе да користе услуге наших филмских радника који су изузетни. Снимање бројних пројеката омогућава да квантитет даје квалитет. Добро је да сви некако будемо у том погону – каже Небојша Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана