Небојша Брадић о режији нове представе у Народном позоришту РС: Петар Кочић у причи о вјечном сукобу добра и зла

Александра Глишић
Небојша Брадић о режији нове представе у Народном позоришту РС: Петар Кочић у причи о вјечном сукобу добра и зла

Бањалука - Публику очекује мешавина трагикомедије, драме и високе трагедије. Главни јунак ове драме изговара реченицу: "Када се овде врати Србија, све ће бити другачије...", али пред свима су још године које треба преживети. Ипак, назнака тог тријумфа дата је на парадоксалан начин. О томе ће гледаоци сведочити после одгледане представе.

Овим ријечима редитељ и драматург Небојша Брадић открива детаље у вези са драмом "Црно сунце Петра Кочића" Вулета Журића, коју режира у Народном позоришту Републике Српске. Као што се из наслова представе може наслутити, главни јунак је великан српске књижевности и народни трибун Петар Кочић.

Док бројни поштоваоци лика и дјела мага писане ријечи са Змијања са нестрпљењем очекују премијеру која је најављена за 18. октобар, Брадић проводи дане на пробама са глумачком екипом.

- Реализацијом ове драме Народно позориште Републике Српске се придружује обележавању стогодишњице смрти знаменитог српског приповедача Петра Кочића. Но, верујемо да ће ова представа бити далеко од свечарске - каже Брадић, који се ухватио у коштац са причом о предвечерју Кочићевог живота.

Насловну улогу повјерио је глумцу националног театра Српске Жељку Еркићу, који има задатак да дочара лик писца у посљедњим данима живота у душевној болници на Губеревцу.

- Ова драма доноси депресивну слику Београда под аустријском окупацијом, у којој судбине лекара и пацијената душевне болнице на Губеревцу граде метафору о животу "на јединој слободној територији у Србији". Док свуда унаоколо влада окупацијски терор, смрт и разарање, дотле у овој својеврсној оази мира, на овом "броду лудака", влада дубоко разумевање, поштовање и брига за ближње - открива Брадић.

Ипак, ова прича има неколико слојева који ће публици донијети много нових детаља о славном књижевнику.

- А када се на тај брод укрцају "слепи путници", проналазећи на њему сигурно уточиште од интернације, схватамо да је прича о Петру Кочићу заправо много шира прича о вечном сукобу добра и зла, али и прича о људској мизерији, зависти и освети због недостатка истинског талента и уметничког дара - испричао је редитељ најишчекиваније представе у Бањалуци ове године.

Брадићу комади о легендама српске књижевности нису ништа ново, јер је већ радио дјела Меше Селимовића, Иве Андрића... Осврнуо се на значај представа рађених према дјелима значајних фигура националне књижевности.

- На овај начин чувамо не само књижевну баштину, већ и улогу и место појединца и народа на овом нашем немирном тлу. За нас који на Петра Кочића и његове последње дане гледамо са ове временске дистанце, то је подсећање на време велике патње, на значајног културног хероја, на време када је рањена звер Аустроугарске монархије показала своје окрутно лице, претећи да затре биолошко и духовно биће српског народа који је држао до слободе и своје самосталности - примјећује редитељ под чијим будним оком теку припреме за свечану премијеру.

Нова, 87. сезона у Народном позоришту РС насловљена је са "Није криво огледало", а сами почетак резервисан је управо за  комад о писцу чија су дјела права ризница народног језика.

- Ова представа је истовремено и показатељ краја једног света који није успео да се прилагоди насталим променама - закључио је Брадић.

Бањалучка публика

Небојши Брадићу ово није прва режија у Народном позоришту Републике Српске, а на сцени овог театра гостовале су неке од његових представа које је радио у другим позориштима.

- Чини ми се да Бањалука има добру публику. Уме да препозна квалитетну представу, да допусти да је понесе убедљива глума, али и да се искрено разочара неуспелом представом. Публику је формирало бањалучко позориште, а њеном уметничком укусу и сензибилитету доприноси отвореност Театар феста "Петар Кочић" - каже Небојша Брадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана