Небојша Брадић: Нора 21. вијека излази на сцену

Александра Глишић
Небојша Брадић: Нора 21. вијека излази на сцену

Бањалука - Понекад нам се чини да су наши свакодневни проблеми савремени, а заборављамо да људски ум има своју историју и да су исте бриге постојале и у другом времену.

На овај начин београдски редитељ и драматург Небојша Брадић образлаже своју одлуку да на сцену Народног позоришта Републике Српске постави комад "Луткина кућа" (Нора) Хенрика Ибзена.

Истиче да је одмах при доласку у Бањалуку наишао на позитивну позоришну атмосферу и радозналост глумачког ансамбла који ће комад премијерно извести у јуну на отварању Театар феста "Петар Кочић".

- Ибзенов комад је довољно универзалан да га можемо сместити и у наше време. Еманципација жене је основни проблем овог текста, написаног пре 135 година, али он заправо није решен до данас. Питања честитости у браку и ослобађање духа важне су теме којима се овај писац бавио у својим комадима - каже Брадић.

"Луткина кућа" (Нора) никада није извођена у националном театру Српске, а уврштена је на листу памћење UNESCO-а.

- Не смемо заборавити да радимо текст писца који је откривао дубине душе, истине и лажи и остао је наш савременик. Желели бисмо да овом представом подстакнемо размишљање о великим умовима који су давно имали одговоре на озбиљне теме које нас и данас заокупљају - казао је Брадић.

Указао је на чињеницу да су прошле године у Лондону одигране три различите продукције "Луткине куће", што довољно говори о актуелности овог писца.

- У Ибзеново време жена је имала обавезу да буде кротка супруга и одана мајка. Данас је она у сасвим другачијем друштву, које није патријархално као у 19. веку, али је суштински конзервативно. Улога жене у 21. веку је нажалост још потцењена. Она је ту често да улепшава мужевљев простор, задовољава његову разобручену сексуалну машту и потврђује његову финансијску и друштвену моћ - сматра Брадић.

У новој представи Народног позоришта РС публика ће видјети и брачне проблеме који доводе до све већег броја развода у модерном друштву.

- Жена је данас за разлику од њене прамајке школована, предузимљива, директна, слободног понашања, али то не значи да је друштвено и финансијски и суштински ослобођена и независна. Мислим да о томе има смисла говорити у позоришту - сматра Брадић.

Другачији приступ

- Верујем да ће публика бити пријатно изненађена једним другачијим позоришним приступом, који ће јој омогућити да се уживи у веома суптилне психолошке нијансе. Хенрик Ибзен је дубоко познавао људску природу и писао о стварима које су се тек касније појавиле у модерној психологији - каже Небојша Брадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана