Небојша Боснић, сликар, за “Глас Српске”: Имамо квалитетну и снажну ликовну сцену

Миланка Митрић
Небојша Боснић, сликар, за “Глас Српске”: Имамо квалитетну и снажну ликовну сцену

БАЊАЛУКА - Слике које сам стварао су, у ствари, портрети средовјечних дама - из сјећања, из гимназије, из комшилука, из града. Ради се о генерацији која је живјела и школовала се у једном другом систему.

Портрети  осликавају елементе забринутости, лежерности и лагане меланхолије.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” сликар Небојша Боснић, чија изложба под називом “Кратка прича о госпођи Клаудији и њеним пријатељицама” је овог мјесеца представљена у Лондону. Заједно са Боснићевим радовима изложена су била и дјела Николе Заклана, под називом “Ноћни пијаниста”.

- Ради се и о свијетлој палети боја, а обухваћено је 12 слика. Неке су већег, неке мањег формата. Слике су настале у посљедњих годину дана - додао је Боснић.

Нит која повезује ове радове, према његовим ријечима, је генерација, односно био је инспирисан једним генерацијским сусретом на обиљежавању годишњице матуре.

- Главна повезница ми је генерација. Моја генерација је мени била и некаква инспирација. Заједничка повезница је што смо живјели у два система, што је веома необично. Са психолошке стране, то су јединке које су битисале у два система - социјалистичком и овом у којем сада живимо - рекао је он и нагласио да сами портрети баш одражавају ту психолошку ноту боравка и живота једног времена које је иза нас, те психолошки ефекат који је вријеме оставило на појединца.

Када је ријеч о тренутној умјетничкој сцени на нашим просторима, а осврћући се на умјетнике и исказивање које ствараоци имају, Боснић је нагласио да сматра да је умјетничка сцена заиста добро развијена.

- Недавно сам био код господина Слободана Видовића и тражио термин за изложбу у Банском двору. И оно што ми је било пријатно за чути је да су термини попуњени и да млади аутори желе да излажу. Чак нисмо ни свјесни колико је јака бањалучка ликовна сцена. Свако од нас у сваком моменту може да направи добру изложбу вриједну респекта - нагласио је он.

Уз осврт на умјетничку критику у Бањалуци, Боснић је објаснио да је она усклађена и са самим простором на којем умјетници стварају, те да је стога на задовољавајућем нивоу.

- С обзиром на величину града, умјетничка критика постоји. У односу на број становника, имамо доста добрих сликара и критичара, тако да, што се тиче те стране, квалитет постоји - казао је Боснић.

 

Нова изложба

 

Умјетник је нагласио да, када је ријеч о радовима које тренутно припрема, има намјеру да заврши изложбу која би требало да буде отворена у Берлину.

- Изложба коју припремам требало би да буде отворена у Берлину крајем децембра или почетком јануара. Назив изложбе је “Кафана Зоран Лимун - посљедњи бастион социјализма”. Садржаваће од 25 до 30 слика, једног радника, госта, ентеријер кафане и то је једна серија на којој тренутно радим - додао је Небојша Боснић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана