Научним скупом о поезији Црњанског почео “Дучићев дан”

Srna
Foto: Srna

ТРЕБИЊЕ - Традиционална културна манифестација "Дучићев дан" почела је данас у Требињу научним скупом о поезији Милоша Црњанског.

Научни скуп "Мит, традиција и симбол у поезији Милоша Црњанског" окупио је више од 25 реномираних проучавалаца српске поезије, а отворио га је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Током дводневног скупа биће ријечи о 60 година "Ламента над Београдом", посљедњој завјетној пјесми Милоша Црњанског, о феномену егзила који је премрежио његово дјело, те о значају "Лирике Итаке" и коментарима, али и ширем контексту који није само пјеснички него и културни и историјски.

Ћурић је истакао да је изражена национална свијест Дучића и Црњанског родила и заједничку интегрисану мисао о вјечитом повратку родној груди, саопштено је из Градске управе.

"Као што се Дучић вратио у своје мило Требиње тако је Милош Црњански, послије дугих странствовања, стигао у Београд и једном од најљепших својих пјесама `Ламент над Београдом` освијетлио повратак и вјечни смирај у вољеном граду", рекао је Ћурић.

Он је навео је да Дучића и Црњанског везује и љубав према Јадрану и Медитерану, те да је Требињу част и задовољство што се ова два великана опет сусрећу, сада у граду на Требишњици.

Уредник овог скупа Светлана Шеатовић рекла је да је манифестација "Дучићев дан" значајна у оквиру специјалних веза Србије и Републике Српске и да је прави бисер српског медитеранског града који је уточиште поезије и у којем се може проучавати српска поезија.

"Веза коју налазимо између Црњанског и Дучића, чини нам се, можда, на први поглед удаљена, али није тако далеко јер је и сам Црњански као човјек Паноније лутао за Медитераном и проналазио своје мјесто ту, а прави смирај је нашао под Срђем. Он никада није био у Требињу али ово је ванредна прилика да се са Дучићем сретне у овом граду", навела је она.

Директор Института за књижевност и уметност у Београду Бојан Јовић рекао је да је овај скуп посвећен Црњанском пјеснику буре и посљератном пјесништву, гласноговорнику нових ритмова и слутњи у покољењу које је имало несрећу да искуси све ужасе великога рата.

Јован Делић, дописни члан Српске академије наука и уметности /САНУ/, уручио је поклоне - најновија издања САНУ о Дучићу градоначелнику Требиња, Музеју Херцеговине и Народној библиотеци Требиње.

У оквиру "Дучићевог дана", вечерас у 18.00 часова у Музеју Херцеговине биће промовисан Зборник "Поезија и поетика Мирослава Максимовића", а након тога биће отворена изложба "Отисци градитеља" архитекте Бранка Пешића.

У Културном центру у 20.00 часова биће одржано "Вече лауреата" - Ранка Јововића, под називом "Моли се владико, подвикни господару".

Учествоваће Хор "Трибуниа" Требиње, глумци Народног позоришта Београда Лепомир Ивковић и Биљана Ђуровић, солисти Опере Позоришта на Теразијама Душан Свилар и Мина Глигорић, вокални квартет Гимназије "Јован Дучић" из Требиња уз клавирску пратњу Невене Живковић.

На Благовијести ће сутра у Херцеговачкој Грачаници од 9.00 часова бити служена архијерејска литургија и помен Јовану Дучићу, а у 11.30 часова почеће други дио научног скупа "Мит, традиција и симбол у поезији Милоша Црњанског".

Од 19.00 часова у Културном центру биће одржана промоција Антологије савремене српске лирике у Источној Херцеговини "Херцеговачки вијенац", аутора Гедеона Стајића.

Град Требиње покровитељ је манифестације "Дучићев дан", која се традиционално одржава на Благовијести, када је преминуо пјесник Јован Дучић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана