Научни скуп на Данима Владе Милошевића: Традиција као инспирација музичким стручњацима

М. П.
Научни скуп на Данима Владе Милошевића: Традиција као инспирација музичким стручњацима

Бањалука - Научни скуп "Традиција као инспирација" одржан је у петак на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, у оквиру обиљежавања "Дана Владе Милошевића".

На церемонији свечаног отварања говорили су предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић, ректор Универзитета у Бањалуци Станко Санић, као и декан бањалучке Академије умјетности Лука Кецман. Како је истакла координатор научног скупа Санда Додик, једна секција је увијек посвећена стваралаштву Владе Милошевића, као и етномузиколошким истраживањима.

- Посебна секција научног скупа бавила се етномузиколошким радовима, најновијим достигнућима и истраживањима из ове области. Такође, угледни научници су говорили и о музиколошким темама које укључују не само историјске него и аналитичке теме, као и филмску и црквену музику - казала је Додикова и додала да је једна сесија била посвећена најновијим истраживањима у педагогији музике и музичке теорије.

Интересантно је било и предавање угледног музиколога из Београда Надежде Мушушове, која је говорила о Милошевићу, те повезала његово стваралаштво са другим српским композиторима. Учешће у научном скупу су узели и бројни стручњаци из региона, али и из Европе. Програм обиљежавања "Дана Владе Милошевића" у четвртак протекао је у знаку радионица и предавања Весне Карин и Сабине Видулин, а промовисана је и књига Санде Додик. Посјетиоци су имали прилику да погледају изложбу "Владо Милошевић - Живот проткан нотама", која је отворена у Банском двору Културном центру, те да уживају у концерту који су чиниле инструменталне композиције Владе С. Милошевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана