Наташа Перић, глумица, о специјалној награди на Театарфесту: Лик из сјенке донио прво признање

Александра Маџар
Наташа Перић, глумица, о специјалној награди на Театарфесту: Лик из сјенке донио прво признање

Бањалука - Своје прве глумачке кораке са драмском секцијом Медицинске школе направила сам на великој сцени Центра за културу и образовање Добој, било је невјероватно на истој тој сцени добити прву награду у каријери.

Испричала је ово за "Глас Српске" талентована глумица Наташа Перић која је на овогодишњем "Театарфесту" у Добоју добила специјалну награду за улогу Невена у комаду "Урнебесна трагедија" Народног позоришта Републике Српске, која је уједно и побиједила на фестивалу.

- Никада до сада нисам имала већу трему, него када сам морала изаћи пред Добојлије. То је за мене било толико емотивно, прије свега што играм на тој сцени и што управо ту добијам своју прву награду - испричала је Перићева која је рођена у Добоју, а сада живи и ради у Бањалуци.

Комад Душана Ковачевића, режирала је Милица Краљ која је младој глумици повјерила велики глумачки задатак када је баш њу изабрала на кастингу за лик Невена.

- Тешко је играти дјецу. Било би ми тешко да сам играла дјевојчицу, а тек дјечака. Било је тешко градити лик. С обзиром да Невен има само једну конкретну сцену са својим дједом, тек када смо ушли у простор, схватила сам да је он стално на сцени. Морала сам из сјенке кројити своји лик, али да не одвлачим пажњу од главне радње - објаснила је Перићева.

Оно што је посебно привукло пажњу публике на премијери у Бањалуци била је лакоћа њеног сценског покрета, на којем јој је, несебично помагао глумац Слободан Перишић.

Комад говори о стварима и људима које свакодневно сусрећемо и проблемима који нам се свакодневно дешавају, а успјешно је рађен на бројним позоришним сценама, те је снимљен и истоимени филм у режији Горана Марковића.

Ликови из "Урнебесне трагедије" су наше комшије, познаници, пролазници, пријатељи, родбина, па и ми сами, који смо у вјечном страху пред неизвјесношћу живота, који изазива непромишљене поступке, гдје се његују погрешни модели понашања који су погубни за оне који тек треба да спознају живот и себе.

- Невен је управо дијете, које "купи" све ствари које се дешавају у кући и у комаду имамо прилику да видимо на који начин их на крају испољава. Било ми је тешко када сам схватила какав задатак имам. На почетку сам се, признајем, уплашила, али  процес рада је био заиста диван, тако да у наставку нисам осјетила ни панику, ни тензију. Милица Краљ је тако дивно радила са нама, да је то за мене било велико и прелијепо искуство - истакла је Перићева.

"Љетна глумионица"

Драмски студио "Блок" позвао је Перићеву да у оквир њихове "Љетне глумионице" своје знање и искуство два пута седмично преноси на све заинтересоване малишане.

- Ово ће бити први пут да радим на такав начин. Радићу са њима импровизације, покрет, опуштање, меморију, рецитације, а ако буду баш мала дјеца онда ћу са њима радити кроз игрице - објаснила је Наташа Перић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана