Наталија Тодоровић, виолинисткиња, за “Глас Српске”: Подршка младим талентима темељ напретка

Миланка Митрић
Наталија Тодоровић, виолинисткиња, за “Глас Српске”: Подршка младим талентима темељ напретка

БАЊАЛУКА - Виолина је један од гудачких инструмената које дјеца на свом музичком путу, од најранијег доба, можда и највише бирају за учење и свирање.

Осим школовања, посвећености, вјежбања и усмјеравања, свака подршка младим талентима је злата вриједна, а  радионице су један од облика учења, које многим младим посвећеницима виолине служе за додатно усавршавање.

“Радост свирања” је једна од радионица које већ неколико година организује виолинисткиња, педагог и композитор Наталија Тодоровић, а која је намијењена младим виолинистима и виолинисткињама.

- Ово је четврти пут да одржавам радионицу овога типа, али по други пут под пуном подршком Банског двора и директора Младена Матовића, који има осјећај за младе виолинисте, дјецу, ученике који се баве класичном музиком. Ваљда због тога што је и сам велики умјетник. Важно ми је што је баш ова институција подржала радионицу јер су ученици имали прилику да цијели дан свирају и вјежбају у предивном простору Банског двора, у којем посљедњих година наступају врхунски извођачи. Кроз сваку радионицу и ја сваки пут нешто научим. Сваком наредном настојим да напредујем - казала је Тодоровићева за “Глас Српске”.

Како је навела, помак и напредак код ученика који се већ неколико година пријављују на радионицу је заиста видљив.

- То значи да они имају јаке мотиве за вјежбање. Свака радионица за мене је као нека ревија ученика виолине, јако добре дјеце коју кроз овакав приступ желим што више да подстакнем на даљи рад на себи. Сви они врло лијепо раде са својим наставницима у музичким школама и овакве и сличне радионице су само једна велика подршка за даље - наводи она.

Како је казала, осврћући се на лично искуство у оквиру којег је раније била стипендиста различитих фондација и сваке године ишла на мастер класове врхунских произвођача, значајно би било за младе да имају бар дио таквих могућности, јер тако имају више прилике да напредују.

- Вољела бих да данашња дјеца имају могућност да користе разне стипендије, јер је у супротном то све јако скупо и све остаје само на подршци коју ће им моћи пружити родитељи. На својом концертима сам обично представљала неког од талентоване дјеце. Па ћу тако и у овој концертној сезони да гостујући по градовима РС представим неко од те дјеце, а имам фину сарадњу са домовима културе и у ФБиХ. Видјела сам да и ту има баш доста талентоване дјеце која такође често гостују на мојим концертима. То је мој вид подршке ученицима класичне музике - наводи она.

Концерти

Како наводи, често одржава тематске концерте, а један од планираних требало би да буде одржан 1. априла у Средњошколском центру у Челинцу.

- Програм ће обухватити дјела класицизма, али и мало филмске музике. Остали концерти биће реализовани у складу с епидемиолошком ситуацијом. Радо се одазовем неком добро осмишљеном концерту, а све с циљем промоције класичне музике код нас. Више него икада нам је потребна култура као једина превенција очувања здраве психе у овим тешким временима, поготово за младе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана