Наталија и Вања барокном музиком путују малим градовима

Александра Маџар
Наталија и Вања барокном музиком путују малим градовима

Бањалука - Публика у мањим мјестима ми је изузетно значајна. Велики је изазов класичну музику учинити интересантном за публику која можда није навикла да често слуша такве композиције.

Рекла је ово за "Глас Српске" виолинисткиња Наталија Тодоровић која је концертом "Од барока до модерне" у Новом Граду започела мини-турнеју по мањим градовима Републике Српске.

Ова умјетница заједно са Вањом Кнежевић, која свира виолончело, у четвртак увече публици у Новом Граду пружила је уживање у композицијама из шеснаестог вијека, па све до савремених дјела. Послије овог концерта музиком се селе у Козарску Дубицу, Теслић, Бијељину, Прњавор и Фочу.

- Годинама се трудим да одржим континуитет и свирам у мањим градовима - казала је Тодоровићева.

Репертоар који су ове двије умјетнице припремиле за мини-турнеју је разноврстан.

- Свираћемо дјела Вивалдија, Шуберта, Моцарта, Хајдна, али и неколико мојих композиција - додаје виолинисткиња.

Када је ријеч о начину бирања композиција за неки концерт, каже да ту треба бити врло јасан и извођач мора да зна какав ефекат жели да остави на публику.

- Музичар прави један мањи компромис са публиком, али већим дијелом задржава сопствено музичко нахођење. Све чешће свирам оно што ми уву највише прија. Тако се најбоље изразим - истакла је Тодоровићева.

Афирмација младих

- На сваком наступу желим да промовишем талентоване малишане. На концерту у Новом Граду са нама су наступиле двије ученице гитаре. То ми је пракса од 2012. године и драго ми је да та дјеца својим наступом анимирају и своје вршњаке. Својевремено сам одржала низ музичких радионица широм Републике Српске - каже Наталија Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана