Наступ Емира Кустурица и Но смокинг оркестра у Јерусалиму одушевио публику

Приредила: Александра Маџар
Наступ Емира Кустурица и Но смокинг оркестра у Јерусалиму одушевио публику

Јерусалим - Емир Кустурица и "Но смокинг оркестра" одушевили су публику у Јерусалиму доводећи на тренутке атмосферу до усијања, посебно током извођења румунске "Шеве", "Циганске румбе" и музике из филма "Подземље".

Концертна сала Националног конгресног центра у Јерусалиму у понедјељак увече била је пуна младих, али и нешто старијих Кустуричиних фанова, међу којима је био и министар иностраних послова Израела Авигдор Либерман са породицом.

Како преносе домаћи медији, Либерман је послије концерта разговарао са Кустурицом у бекстејџу, замоливши га да пренесе поздраве предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Блиски сарадник министра Либермана Александар Николић

додао је да је током пријатељског сусрета Кустурица из свог угла упознао Либермана о стању у Републици Српској и региону.

Кустурица и Либерман, који је велики обожавалац Кустуричиног кинематографског опуса и музичког умијећа, до сада су се срели три пута, а ово је њихов први сусрет у Израелу.

Кустурица је Либерману пренио утиске са промоције своје књиге "Сто јада" у Паризу, наводећи да се припрема превод на још неке језике, између осталих, и на хебрејски.

Кустурица и "Но смокинг оркестра" вечерас би требало да наступају у Тел Авиву, а сутра је концерт у Конгресном центру у Хаифи.

Наставак турнеје слиједи за двије седмице, а први концерт биће одржан у Москви 19. фебруара. Дан касније Кустурица и "Но смокинг оркестра" свираће у Вороњежу, након чега су планирани наступи у Санкт Петербургу, те у Риги и Виљнусу.

Током прошле и почетком ове године, Кустурица и његови музичари свирали су у Швајцарској, Италији, Русији, Бјелорусији, Француској, Сан Марину, Њемачкој, Шпанији, Мађарској, Мексику, Бугарској…

Емир Кустурица и "Но смокинг оркестра" ријетко наступају пред домаћом публиком, а посљедњи концерт, прије овог у Јерусалиму, који су одржали пред Требињцима, био је за памћење.

Овацијама и аплаузима публика је током концерта, који је трајао три и по часа у башти хотела "Платани", поздрављала сваку изведену нумеру. Оно по чему ће се концерт памтити дуго је тренутак када су се на сцени појавиле филмске диве Моника Белучи и Слобода Мићаловић. Двије познате глумице тада су боравиле у Требињу ради снимања сцена за Кустуричин филм "На млијечном путу" и уживале у првим редовима током цијелог концерта.

Посебност

Препознатљивост "Но смокинг оркестра" огледа се у карактеристичним композиционим и аранжерским поступцима који укључују спојеве музичких стилова, жанрова, инструмената и вокалних техника које се у својој контрастности надопуњују и међусобно инспиришу. Пратећи индивидуалну и колективну инвенцију чланови групе стварају музичку слику стилског колажа у чијем се саставу налазе модели и мотиви традиционалних музичких насљеђа Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана