Настављен програм Трећег фестивала књижевности "Императив": Важно повезати писце из региона

Илијана Божић
Настављен програм Трећег фестивала књижевности "Императив": Важно повезати писце из региона

БАЊАЛУКА - Магија писане ријечи и нових спознаја завладала је ових дана Банским двором. Љубитељи књижевности имају прилику да у прелијепом амбијенту уживају у квалитетним рукописима уз звуке добрих мелодија.

Уз поштовање свих прописаних мјера и препорука надлежних органа, друго вече Фестивала књижевности "Императив", у оквиру љетне сезоне Банског двора "50 по 50", навело је публику на ведре мисли и пробудило знатижељу о занимљивим књигама скренувши пажњу са тмурне ситуације која потреса свјетску сцену.

Други дан обиљежили су стихови пјесника Звонка Карановића и Татјане Бијелић, представљање романа "Црна књига" писца Луке Трипковића, а своје приче из збирке "Светковина" читала је Магдалена Блажевић.

Пјесник Звонко Карановић из Београда, којег одликује богата књижевна биографија, бањалучкој публици представио се први пут у склопу програма "Поезију ће сви читати". Карановић је истакао да је од колега чуо све најбоље о фестивалу, те да се много радовао доласку.

- Мој долазак се поклопио са неким мојим унутрашњим очекивањима. Организација је одлична, људи су топли. "Императив" је веома важан за регионалну књижевну сцену на неки начин због тога што и Република Српска има много талентованих аутора и ми морамо да се упознамо, да помогнемо једни другима у представљању. Треба да, за разлику од политичара, кренемо са том интеграцијом на једном безинтересном основу - казао је Карановић.

Да је регионално повезивање међу писцима изузетно важно, потврдио је и књижевник из Београда Лука Трипковић. Кроз интересантан разговор који је књижевник Стево Грабовац водио са аутором, али и са његовим издавачем и директором издавачке куће "Booka", посјетиоцима је представио роман "Црна књига".

- Правио сам колаж жанрова, то је нешто што је мени блиско будући да сам сликар и да колажирам многе ствари. Тај приступ сам користио и у књижевности и сматрам да је веома важно да имате идеју и језик књижевни или визуелни, тај занатски део, којим ћете је реализовати, без обзир на то којом врстом уметности се бавите. Најнаглашенији је жанр трилера због обима књиге. Желео сам да читаоцу буде занимљиво те сам стога пратио структуру крими-серије - истакао је Трипковић.

Књига даје увид у интригантну визију српског друштва у блиској будућности кроз судбине јунака и осврт на њихову породичну историју сада већ несталог грађанског слоја. Рукопис плете циничан омаж Југославији и открива узроке пропасти којој данас свједочимо.

Уз звуке сефардске музике и севдах мелодија Амире Медуњанин у склопу програма "Ноте и слова" рукопис "Светковина" публици је приближила ауторка Магдалена Блажевић из Мостара.

Она је истакла да ће јој овај фестивал књижевности остати у посебном сјећању.

- Јако сам срећна што сам ове године на "Императиву", јер је прије неколико дана изашла моја прва збирка кратких прича "Светковине" и ово је први фестивал на који сам позвана у својству аутора. До сада сам била модератор и ово је једно дивно искуство за мене и одлична прилика да се представим и бањалучкој публици - објаснила је Блажевићева.

О новој збирци и музици која инспирише ауторку Магдалену Блажевић разговарао је Милан Ракуљ.

Сајамски дио фестивала биће отворен сваког фестивалског дана у периоду од десет до 20 часова, а поред актуелних издања, издавачи су припремили и повољне сајамске цијене.

ПРОГРАМ

СУБОТА

13 часова - кафа са Аном Вучковић Денчић - Кафе "Јоко"

16 часова - промоција часописа за књижевност и умјетност "СРП"

18 часова - промоција романа "У јарку", Слађане Нине Перковић - у сарадњи са издавачком кућом "Имприматур"

19.15 часова - "Разговор са писцем"- Феђа Штукан. Са аутором и издавачем романа "Бланк" Александром Трифуновићем разговараће  Стево Грабовац

НЕДЈЕЉА

13 часова - кафа са Елведином Незировићем - Кафе "Јоко"

16 часова - промоција стрип серијала "Las Hope" (манга стрипова) Срђана Врањеша у сарадњи са издавачком кућом "Девета димензија"

18 часова - "Поезију ће сви читати" - Тања Ступар Трифуновић и Александра Чворовић

19.15 - "Разговор са писцем" - Алмин Каплан и Дарко Цвијетић о романима "Мехо" и "Што на поду спаваш"

21 час - "Ноте и слова"- Елведин Незировић - модератор: Ђорђе Крајишник

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана