Наставак рада Етнолошког одјељења Музеја Републике Српске: Приче и легенде о чудесним црквама брвнарама

Миланка Митрић
Наставак рада Етнолошког одјељења Музеја Републике Српске: Приче и легенде о чудесним црквама брвнарама

БАЊАЛУКА - Етнолошко одјељење Музеја Републике Српске у наставку рада теренског истраживања фокусираће се на нематеријално културно насљеђе, на легенде и истине о “чудесном прелијетању” цркава брвнара.

 

Прије двадесет година, тачније, 2000. године, започето је истраживање, а даља истраживања биће у напредној фази и обухватиће простор сјеверозападне Републике Српске, од турског периода до данас. Истраживања обавља музејски савјетник Владимир Ђукановић.

Резултати вишегодишњег сакупљања и обраде података, те анализе, биће јавности представљени у монографији “Цркве брвнаре у околини Бање Луке - легенде и истине”.

Монографија ће обухватити бројне фотографије, али и различита појашњења и објашњења 24 легенде о скромним богомољама направљеним од дрвета, које су свједоци истрајности народног градитељства у времену тешких економских прилика, ропства и привржености и посвећености једног народа својој вјери.

- Теренским проучавањем и коришћењем стручне литературе откривамо околности у којима су грађене. Због тешкоћа у добијању одобрења градње од турских власти и цијене која се плаћала у дукатима, народ се морао довијати и тада је испољавао своју бистрину и домишљатост - рекао је музејски савјетник Владимир Ђукановић.

У времену забране градње православних цркава, брвнаре су настајале из потребе мјештана, који су кришом у шуми припремали грађу и за једну ноћ их склапали. Турским властима тада би нудили бајковита објашњења, да би цркву могли да сачувају од турског зулума.

У Босанској Крајини почетком 20. вијека постојале су 83 цркве брвнаре. Тај број је педесетих година опао на 30 цркава.

На простору бањалучке регије данас је остало само 13 цркава брвнара, којима треба вратити првобитни изглед.

- Трошност материјала, историјске и друге прилике, разарања и паљевине спријечили су да вијековима старе сакралне грађевине буду сачуване до данашњих дана. Цркве брвнаре које постоје треба потпуно обновити и укључити у садржај васпитно-образовног програма - нагласио је Ђукановић.

Илузије

У Музеју Републике Српске, поред сталних поставки, тренутно је актуелна изложба “Повратак у свијет илузије” ауторки Сање Пупац и Иване Панџић.

Поставка је осмишљена тако да промовише учење кроз откривање, учествовање и контакт с експонатима, уз коришћење савремених апликација и фотографисања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана