Наставак дигиталне кампање МСУРС: Монографија о Душану Симићу доступна онлајн

Миланка Митрић
Наставак дигиталне кампање МСУРС: Монографија о Душану Симићу доступна онлајн

БАЊАЛУКА – У оквиру наставка дигиталне кампање Музеја савремене умјетности Републике Српске, издвојен је један сегмент посвећен представљању аутора чија дјела чине колекцију Музеја савремене умјетности РС под називом "Наше збирке у вашем дому".

Први умјетник који је издвојен и чија моногафија је од данас доступна на званичној страници МСУРС је бањалучки умјетник Душан Симић. Ауторка монографије је Видосава Грандић, а монографија је доступна за бесплатно преузимање на сајту музеја. (http://msurs.net/index.php/csr/biblioteka-i-arhiva-3/simic-2).

- У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом и мјерама превенције ширења вируса корона, усљед чега је спријечен и долазак посјетилаца у музеј, желимо да путем друштвених мрежа и штампаних медија обновимо контакт са нашом публиком и омогућимо им да се из сигурности свог дома упознају са стваралаштвом значајних умјетника чија дјела баштинимо – навели су уз Музеја савремене умјетности РС.

Ове године навршава се деведесет година од рођења Душана Симића, а из МСУРС су навели да је ова акција представљања започета подсјећањем на групу "Четворица" чији је Симић био вођа, и члан, заједно са Енвером Штаљом, Алојзом Ћурићем и Бекиром Мисирлићем.

 

Ова група младих умјетника заступала је напредне умјетничке идеје одупирући се конзервативизму и провинцијској херметичности, те представља значајну умјетничку појава која је обиљежила педесете године у Бањој Луци и вријеме новог умјетничког развоја и полета. Њихово прво представљање бањолучкој публици било је на изложби у Дому културе 1955. године, што је био и најзначајнији догађај у ликовној умјетности БиХ тог доба. Група "Четворица" забиљежена је као најкохерентнија и најдуготрајнија сликарска групација у БиХ, која је тих година веома смјело наметнула идеје о слободи стваралаштва и покренула нове приступе у разумијевању језика слике. У периоду између 1955. и 1961. године ова група је пружила основу за сав каснији развој ликовне умјетности у Бањалуцкао и за васпитање ликовне публике за ново поимање слике – додају из МСУРС.

Симић је својом сликарском поетиком и својим педагошким радом оставио траг на млађе генерације бањалучких умјетника, а умјетнички израз развијао је сликањем аутопортрета, пејзажа и урбаних пејзажа. Његово стваралаштво представљено је у МСУРС ретроспективном изложбом 2008. године, као и монографском публикацијом

- Окупљени око Душана Симића, њиховог духовног вође, успевали су да у његовој скромној кухињи преко часописа и репродукција прате токове савремене југословенске и европске уметности. До касно у ноћ светлео је прозор у Дулетовој кухињи, а он им је цитирао Платона, Вентурија, Сефора и њихове теоријске поставке о уметности, док су се на зиду кухиње, емитоване преко скромног пројекционог апарата, смењивале слике: Сезана, Брака, Пикаса, Матиса... Тако су они, у тој духовној оази, започели да истражују властити пут у сликарство. (...) Остале су скице и мали формати, оно што је једино могао да слика у скученом простору кухиње, међутим, по својим уметничким квалитетима ти мали сликарски бисери сведоче о уметнику који се веома смело упустио у преиначавање виђеног, у еманципацију од непосредне везаности за предмет, а са жељом да оствари савременије транспоновано сликарство – забиљежила је Видосава Грандић у поменутој монографији посвећеној Душану Симићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана