Народно позориште Српске представило се комедијом „Хркачи“

СРНА
Народно позориште Српске представило се комедијом „Хркачи“

БЕОГРАД - Комедија "Хркачи" Народног позоришта Републике Српске изведена је вечерас у врањанском позоришту "Бора Станковић", у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији".

Никола Пејаковић је аутор и режисер представе, која се бави пандемијом вируса корона, али и људима и болестима које нападају душу, те говори о демонском егу, страстима и моралном суноврату модерног друштва и цивилизације.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић претходно је уприличио пријем за делегацију Републике Српске, поручивши да је јако поносан што је Врање већ четврту годину укључено у манифестацију "Дани Српске у Србији".

Он је саговорницима пренио да Врање као локална самоуправа има посебан однос према Републици Српској.

"Између осталог, ми смо смо се побратимили са општином Брод. Одавде је јединица из врањске касарне 1992. године била на ратишту и буквално одбранила Брод. Многи су ту погинули и рањени, али је то створило једну нераскидиву везу између Републике Српске и Врања", рекао је Миленковић.

Миленковић је нагласио да Врање има изузетну сарадњу и са Требињем и Источним Новим Сарајевом.

"Циљ ове манифестације је управо упознавање једног истог народа са обе стране Дрине. Тако да Вам желим добродошлицу и заиста сам поносан што је град Врање део овог програма", рекао је Миленковић.

Вршилац дужности директора Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић рекла је да се то позориште сваке године одазивало позиву Представништва Републике Српске у Србији, који је организатор манифестације и да је гостовало у многим градовима, али никада у Врању.

Грбићева је изразила наду да ће сусрети Народног позоришта Републике Српске и врањанске публике у будућности бити чешћи.

Сарадник за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури и умјетности у Представништву Републике Српске у Србији Борислав Максимовић захвалио је за добродошлицу, подсјетивши да је пројекат "Дани Српске у Србији" покренуло Представништво прије 10 година, с циљем да презентује културу, умјетност и привреду Републике Српске и подстакне сарадњу између институција и појединаца.

Максимовић је навео да је Врање од самих почетака било партнер организатору и увијек сјајан домаћин, те изразио наду да ће се сарадња у будућности одвијати на још вишем нивоу.

"Вјерујем да ћемо се видјети и на наредним `Данима Српске у Србији` и да ће се сарадња наставити у најбољем смјеру", рекао је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана