Народно позориште РС: "Ромео и Јулија" сутра премијерно на Великој сцени

Илијана Божић
Народно позориште РС: "Ромео и Јулија" сутра премијерно на Великој сцени

БАЊАЛУКА- Представа "Ромео и Јулија" Вилијама Шекспира, та ванвременска прича о љубави и мржњи рађена у режији Соње Петровић, а у копродукцији Народог позоришта Републике Српске и Гледалишча Копер премијерно ће бити изведена сутра од 20 часова на Великој сцени, чиме ће почети 94. сезона у овом позоришту.

Јулију игра глумица НПРС Наташа Перић, а Ромеа ће тумачити глумац Гледалишча Копер Мак Тепшић.

У представи играју и Борис Шавија, Александар Стојковић, Миљка Брђанин, Бојан Колопић, Данило Керкез, Драгана Марић, Сенад Милановић, Анандо Ченић, те Алеш Валић, Мојца Партљич, Рок Матек, Блаж Поповски и Игор Штамулак.

Директорица Народног позоришта РС Дијана Грбић је истакла да ће публика имати прилику да погледа нешто заиста ново.

- Драго ми је што се играмо новим естетикама и новим перцепцијама и што је Соња Петровић прихватила изазов да заједно с нама у двојезичној представи постави овако значајан комад - рекла је Грбићева.

Умјетнички директор НПРС Ђурђа Тешић нагласила је да је рад на комаду "Ромео и Јулија" био изузетно захтијеван не само стога што је у питању свјетски класик и највећа љубавна прича свих времена, него и зато што је ријеч о сарадњи два ансамбла.

- Представа је рађена надахнуто у изванредној поетици савремених редитељских средстава, у режији Соње Петровић. Комад заиста плени и приказује оно што је најтеже направити на сцени, а то је искрена љубав - казала је Тешићева и похвалила ауторе представе.

Редитељка Соња Петровић је нагласила да је за њу ово до сада највећи и најизазовнији пројекат.

- Храбро је дати прилику редитељу као што сам ја, који има само пар година уметничког стажа. То је у исто време и ризично, али и значајно за мене. Овај пројекат је за мене био изазован јер први пут радим Шекспира, први пут радим класик, први пут радим са 15 људи и то копродукцију. Ту је доста изазова које смо пребродили као што су и различит језик, различите праксе и идеологије које су се сусреле и створиле у синтези оно што ћете имати прилику да погледате сутра - објаснила је Петровићева.

Додала је да је екипа препознала заједничку енергију и изједначила разлике.

- Комадом "Ромео и Јулија" хтели смо да поручимо да су разлике наметнуте, да разлике и не постоје док год нам неко из вишег циља и разлога, обично себичног и злог, то не наметне. У нашој представи Капулети и Монтаги нису подељени на словеначки и српски, што би се очекивало кад погледамо ту врсту копродукције, али нису из разлога  јер мислим да би то спустило ниво универзалности ове приче и приче о мржњи на домен језика, нациома, географије и историје. Желела сам супротно, да потенцирам разлику између друштва и зато је језик једна од тих разлика међу њима које се не примећују, разлика са којима може да се живи, а проблем је нешто друго. То нешто што одговара онима који раде по принципу "завади па владај" -испричала је Петровићева.

Нагласила је да су у овом комаду тражили простор за љубав, јер је о томе и ријеч.

- Зашто не постоји довољан простор за љубав, зашто нам љубав смета и зашто толико енергије, времена, знања и капацитета улажемо у мржњу. Када бисмо исто толико или бар половину улагали у љубав свет би био другачије место. Управо то смо покушавали да прикажемо и да створимо простор за Ромеа и Јулију, да се поверује у њихову љубав - додала је она.

Похвалила је колеге који играју Ромеа и Јулију, јер су, како је казала професионалци, невјероватно талентовани млади глумци од којих у будућности очекује много.

Како је казала, када се ради класик тада мора да се посматра из угла времена у којем живимо и да понуди нешто ново, те да је  срећом Шекспир свевремен писац који у сваком тренутку дозвољава учитавање из контекста времена у којем живимо.

- Ми, нажалост у овом тренутку можемо да учитамо причу о Ромеу и Јулији из контекста времена у којем живимо управо због насиља које је постало модел понашања који се награђује и афирмише. Управо они који би требало да санкционишу насиље они га афирмишу и промовишу. У неким конкнретним сценама и осећањима у овој представи ћете препознати ту залудност нашег друштва, тај неки кич и врсту естрадних страсти које су усмерене на погрешне идеје - казала је Петровићева.

Нагласила је да је то оно с чим су свјесно кокетирали служећи се тим елементима како би показали вријеме у коме живимо и тај модел понашања, односно насиље као модел који се преноси из генерације на генерацију.

- Имам утисак да то постаје хибрид и да свака следећа генерација још више гради идеју о насиљу. Додаћу да је Данило Миловановић радио сценски покрет, а Ненад Којић музику. Што се тиче музике кокетирали смо са различитим жанровима покушавајући да објаснимо да су сви ти ликови и карактери различити, ектремни свако у свом фазону па је таква и музика -рекла је Петровићева.

Истакла је да ће публика имати прилику да чује различите музичке жанрове, од трепа до глем рока, који говоре о разлици карактера.

- Тијана Грумић је на представи радила као драматург и  предузеле смо доста драматуршких потеза покушавајући да представу наменимо младим људима, јер мислим да је за њих најважније и да је њима намењена. Представа је брза, атрактивна и припада акултуролошком коду младих људи данас у нашем окружењу - закључила је Петровићева.

Глумац Мак Тепшић који игра Ромеа нагласио је да је екипа представе драга и да је рад на представи прошао без негативне енергије.

- Остаће ми у сећању да сам два месеца уживао и да сам упознао нове људе -рекао је Тепшић.

Глумица Наташа Перић која игра Јулију испричала је да први пут ради Шекспира.

- Да би лик био хероина он треба да посједује најразличитије врлине као што их Јулија посједује. Јулија вођена љубављу исказује огромну храброст, оданост, одлучност, поштење, осјећајност и рањивост. То су особине које је у данашње вријеме систем вриједности обезвриједио и исмијао. Јулија пролази кроз широк дијапазон различитих животних фаза. Оно што људи пролазе кроз читав живот Јулија прође у року од четири дана. Од дјевојчице, тинејџерке, удовице и жене која стрмоглаво посеже за самоубиством. То је огроман и захтјеван глумачки задатак, али мене такве врсте изазова узбуђују и радују - навела је Перићева.

Глумац Борис Шавија, који игра свештеника, истакао је да је ово, нажалост актуелна тема.

- Поред тога што је то прича о љубави може да се каже да је то заправо и прича о мржњи. Већа је ту тема мржња која нарушава љубав. Код Шексипра имате те двије породице и ирационалну мржњу. То је неко перманентно стање  у којем они живе дуже вријеме, рекло би се да су и њихови преци били у некој врсти антагонизма. Ми смо се трудили да из данашње перспективе направимо представу, да прикажемо шта доводи до механизма мржње који меље и не дозвољава љубави да дође до изражаја -рекао је Шавија.

Према његовим ријечима, разлог за мржњу увијек баналан, али је мржња јако погонско гориво, те да се људи који не могу да нађу никакав смисао у љубави окрећу мржњи, јер је лакше мрзити.

- Лакше је одабрати да ти мржња буде погон него да се окрећеш неком племенитом осећању које те надахњује па те у неком смислу више кошта -казао је Шавија.

Рок Матек који игра Тибалта, братанца госпође Капулет, истакао је да кад се у позоришту ради Шекспир то је заправо празник.

- Шекспир је аутор који даје и отвара питања. Играм Тибалта лика због којег почиње драма и у режији Соње Петровић употребили смо неке симболе који отварају важна питања за клинце нашег доба, а знамо да дигитално доба данас прави много проблема. Ова представа на крају има јасну поруку за цијели свијет - поручио је Матек.

Репризно извођење заказано је за четвртак у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана