Народно позориште РС и Академија умјетности потписали уговор о сарадњи

Миланка Митрић
Народно позориште РС и Академија умјетности потписали уговор о сарадњи

БАЊАЛУКА - Народно позориште Републике Српске и Академија умјетности Универзитета у Бањалуци данас су потписали су уговор о техничко-пословној сарадњи.

Овај уговор потписан је у оквиру припрема за проширење дјелатности Народног позоришта, у оквиру којег ће бити формирана професионална филхармонија.

 

В. д. управника Народног позоришта РС Дијана Грбић  казала је да се овим уговором јасније одређују односи ових институција, из чега ће бити створени предуслови за развој заједничких културних пројеката.

- Потписивањем овог уговора, прецизно и до детаља регулишемо међусобне односе у оквиру предстојећег увођења професионалне филхармоније под окриљем националног театра. Академија умјетности је природан партнер националног театра и наш вјерни савезник на путу до остварења вишегодишњег сна - да Република Српска по први пут добије професионалну филхармонију, која ће представљати својеврстан замајац развоју наше културне сцене - казала је Грбићева.

Уговором је договорен ангажман професора Академије умјетности, који ће асистирати код формирања симфонијског оркестра, што је први корак у стварању филхармоније.

Такође, уговором је предвиђено да на овогодишњем Театар фесту "Петар Кочић", осим представа позоришних кућа из региона, буду изведене и представе студената глуме академија умјетности из региона, односно, да у оквиру овог фестивала буде одржан и Театар фест младих.

– Овим уговором се омогућава да студенти Академије умјетности добију прилику за професионалну афирмацију под окриљем НПРС: Студенти ће имати на располагању наше обје сцене, а са Академијом умјетности развијаћемо заједничке пројекте с циљем укључивања студената, попут организације завршних представа, концерата и изложби. Академија је својеврстан умјетнички расадник и ми ћемо имати привилегију да црпимо њихове ресурсе и тиме обогаћујемо национални театар – навела је она.

Декан Академије умјетности Драгана Пурковић Мацан, казала је овим уговором постављен темељ за развој заједничких пројеката.

– Овим уговором, Народно позориште широм отвара врата за наше талентоване студенте са свих одсјека, а ми им, с друге стране, осим кадровског потенцијала, помажемо тако што им пружамо техничку асистенцију, обезбјеђујући ангажман наших професора, просторије за вјежбање будућег састава филхармоније, депо за реквизите и слично – објаснила је она и додала да је посебно задовољство што ће на овај начин талентовани студенти добити прилику за афирмацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана