Народно позориштe Београд: Чаробна фрула ремек-дјело оперске литературе

Мирна Пијетловић
Народно позориштe Београд: Чаробна фрула ремек-дјело оперске литературе

Београд - Опера Волфганга Амадеуса Моцарта "Чаробна фрула", под диригентском управом Стефана Зекића и у режији Иване Драгутиновић-Маричић, премијерно је изведена у сриједу увече у Народном позоришту у Београду.

Ова опера је за многе симбол снаге цјелокупне музичке умјетности, а истовремено и једно од највећих ремек-дјела оперске литературе. Послије пуних 12 година, "Чаробна фрула" је поново на репертоару овог театра.

Публика у препуној сали уживала је у овом јединственом дјелу, које истовремено може да одушеви и дјецу и одрасле, и у које је уткана огромна вјера у племенитост и добронамјерност људских осјећања која на крају, ипак, побјеђују.

Одушевљени гледаоци су дуго послије завршетка представе снажним аплаузом поздрављали комплетан ансамбл, у којем су били Ненад Јаковљевић (Сарастро), Дејан Максимовић (Тамино), Владимир Андрић (Папагено), Снежана Савичић-Секулић (Краљица ноћи), Софија Пижурица (Памина), Невена Матић (Папагена), Михаило Шљивић (Бесједник), Милица Стојчев (прва дама), Јелена Шкорић (друга дама), Јелена Петровић (трећа дама), Ана Шипка (први дјечак), Јелисавета Цвјетковић (други дјечак), Наташа Рашић (трећи дјечак), Слободан Живковић (Моностатос), Михаило Оташевић (први оклопник), Страхиња Ђокић (други оклопник) и Јана Миленковић и Бранко Сарић (балетски пар).

Поред магичних гласова и непролазне поруке коју носи "Чаробна фрула", публика је имала прилику да ужива у јединственим костимима и одличној сценографији, који су представи дали посебан печат, а гледаоцу несвакидашњи угођај.

Међу одличним ансамблом била је и Бањалучанка са адресом у Београду, Снежана Савичић-Секулић, која није могла да сакрије узбуђење након премијере.

- Имала сам велики успех и срећна сам што сам у свој репертоар уврстила улогу која је бисер колоратурног фаха, коју не може свако отпевати. Ни сама нисам свесна да сам успела у томе. Пре дванаест година сам певала Памину, а ово је сада један корак више. Рад са диригентом и редитељком је био одличан, што је показала атмосфера после представе - рекла је за "Глас Српске оперска дива моћног гласа Снежана Савичић-Секулић.

У представи је учествовао Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду, као и Дечији хор "Хориславци".

Посљедње извођење ове Моцартове опере у Народном позоришту било је 16. новембра 2003. године. "Чаробна фрула", опера из два чина, праизведена је 30. септембра 1791. године у "Freihaus-Theater auf der Wieden " у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана