Народна библиотека у Козарској Дубици обиљежава 58 година постојања

Срна
Foto: срна

КОЗАРСКА ДУБИЦА- Народна библиотека у Козарској Дубици обиљежава 58 година постојања, а тим поводом уручена су признања најактивнијим читаоцима, организовано књижевно вече и омогућен тродневни бесплатан упис за нове чланове.


Директор Библиотеке Данијела Балабан подсјетила је да је ова јавна установа основана 30. марта 1964. године. "Од тада је прошла различите организационе облике, а данас дјелује као самостална установа са шест запослених, у којој се чува више од 45.000 књига. У прва три мјесеца ове године имамо 490 уписаних чланова", изјавила је Балабанова.

Она је навела да је поводом обиљежавања 58 година од оснивања ове установе организовано књижевно вече са ауторком кратких прича Миланком Благојевић чије су књиге "Мандаринске патке" и "Нервус вагус и друге приче" веома запажене код читалаца.

За збирку прича "Мандаринске патке" Благојевићева је добила награду "Чучкова књига" за најбољу прву књигу објављену 2018. године у издању "Имприматура". "Нервус вагус и друге приче" је њена друга књига која је објављена 2020. године.

"Пишем кратке приче које су тематски доста разноврсне и наратори у причама су различити, некада су то мушкарци, а некад жене. Баве се уопштеним животним питањима и проблемима, теме су и љубав, самоћа, страх од смрти и друге", истакла је Благојевићева, која је своја дјела синоћ представила Дубичанима. Она је истакла да су директна дружења са публиком изузетно важна, као и упознавање нових читалаца.

Народна библиотека у Козарској Дубици је, као и ранијих година, уручила признања најактивнијим читаоцима у четири категорије, а захвалнице су добили и највећи дародавци књига. Најактивнији члан библиотеке у прошлој години била је Далиборка Гавриловић, у омладинској категорији Ђорђе Тркуља, а међу пензионерима Енис Табаковић.

Најактивнија у дјечијем одјељењу била је десетогодишња Јефимија Арсенић. Захвалница за донацију књига уручена је Бранки Змијањац. Поводом рођендана, библиотека својим суграђанима нуди и тродневни бесплатни упис, који се завршава сутра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана