Народна библиотека Србац: Неопходно развијати љубав према књизи

Дејан Јовичић
Народна библиотека Србац: Неопходно развијати љубав према књизи

Рад Дјечијег одјељења Народне библиотеке у Српцу успјешно је представљен на Фестивалу дјечијег хумора у Лазаревцу који је ове године одржан од 16. до 19. септембра под мотом "Деца ће спасити планету".

Испричала је ово координатор Дјечијег одјељења Каролина Станишљевић и подсјетила да су добили позив за учешће као један од представника РС јер већ неколико година успјешно раде са младима и развијају њихову љубав према писаној ријечи.

- Окупили смо око 30 малишана које смо подијелили у двије групе. Једну групу чине малишани узраста до седам година, а другу од седам до десет година. За њих организујемо бројне креативне радионице и читамо приче и пјесмице предвиђене за њихов узраст. Сваке двије седмице одлазимо и у Удружење "Извор" гдје читамо стихове и одломке из књига дјеци са посебним потребама - рекла је Станишљевићева.

У склопу Библиотеке дјелује и секција под називом "Дикционариј" која окупља основце и средњошколце који желе да вјежбају читање поезије и прозе.

Половином октобра биће одржано вече поезије и музике које ће приредити полазници ове секције. Неки од њих већ имају прилику да покажу оно што су научили, па су ангажовани као водитељи на културним манифестацијама у Српцу.

- Поред рада са младима, имамо успјешну сарадњу и са нашим пензионерима са којима се дружимо једном до два пута мјесечно и представљамо им нове књижевне наслове, а уједно их подстичемо на развијање скривених талената - рекла је директор Народне библиотеке Драгана Ђукић.

Подсјетила је да је при овој културној установи формирано и Одјељење за слијепа и слабовида лица, којима је омогућено да лакше дођу до потребне литературе. Прошле године набавили су 26 књижних јединица и око 50 аудио-књига за ову категорију читалаца, од чега је велики број написан на Брајевом писму.

- Планирамо до краја септембра да одржимо промоцију рачунара са говорним софтвером који ће им у великој мјери олакшати читање књига - додала је Ђукићева.

У наредном периоду биће настављена и занимљива активност под називом "Библиобус" у склопу које радници Народне библиотеке посјећују основне школе.

- Одлазимо у школе и носимо књиге за лектиру које недостају у школским библиотекама. Разговараћемо и са наставницима српског језика како бисмо сазнали каква дјела би малишани читали, а не могу их пронаћи у школи. Потрудићемо се да им то у што краћем року доставимо - рекла је Ђукићева.

Писменост

Народна библиотека Србац обиљежила је и Међународни дан писмености предавањем које је у просторијама ове установе одржано за ученике Школског центра у Српцу. Том приликом библиотекар Бранка Санчанин говорила је о историји писмености на овим просторима, са освртом на живе и мртве језике.

 

 

                                                                  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана