Народна библиотека Пале чувар традиције и културе већ стотину година

Срна
Народна библиотека Пале чувар традиције и културе већ стотину година

ПАЛЕ - Народна библиотека Пале је међу првим јавним установама основаним на подручју ове локалне заједнице, а стотину година њеног постојања има посебан значај за Сарајевско-романијску регију, изјавио је вршилац дужности директора ове установе културе Бојан Чворо.

Чворо је рекао Срни да ће у суботу, 28. августа, бити одржана свечана академија поводом 100 година постојања и рада Народне библиотеке, која је чувар културе и традиције.

Према његовим ријечима, за обиљежавање јубилеја у оквиру Дана и крсне славе општине Пале - Велике Госпојине, биће приређен занимљив и садржајан програм у коме ће наступити Хор Српског просвјетног друштва „Просвјета“, млади глумац Немања Поповић, књижевник Горан Врачар, а премијерно ће бити приказан документарни филм о Палама некада и сада.

Чворо је најавио да ће том приликом бити уручене плакете и захвалнице.

-Ова установа је у дугогодишњем постојању радила све на добробит својих читалаца и корисника библиотечких услуга. Настојимо да својим радом и ангажманом пружимо суграђанима услуге на највишем нивоу - истакао је Чворо и додао да број читалаца из године у годину расте.

Он је нагласио да треба водити рачуна о историјском значају оваквих установа.

-Оно што је почело са радом прије 100 година данас би требало да има највећи значај на Палама, међутим то није баш тако. Зато се трудимо да оваквим манифестацијама истакнемо значај стогодишњице постојања - рекао је Чворо.

Он је подсјетио да се Народна библиотека од 2013. године бави издаваштвом, наводећи да је објавила девет веома репрезентативних издања.

-Посљедња издања су „Зороломац“ Саше Кнежевића и књига „Рођени да вјечно живе“ Миланка Чобовића, које су тренутно најтраженије- рекао је Чворо.

Додао је да је у припреми за штампање једна књига, али да библиотека очекује финансијска средства, те да је у плану и објављивање двије књиге о манастиру у Озерковићима.

-У тим књигама би биле записане бесједе игумана Георгија, његово виђење живота и хришћанства. Њиховом продајом, када буду доступне, помогли бисмо обнову манастира - рекао је Чворо.

Народна библиотека, која је историјски сљедбеник Народне књижнице и читаонице основане 1921. године, данас се налази у згради Културног центра Пале, има око 1.600 чланова и броји више од 40.000 наслова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана