Народнa библиотека Градишка: Дугују књиге по тринаест година

Милан Вујић
Народнa библиотека Градишка: Дугују књиге по тринаест година

Градишка - Народна библиотека Градишка послала је својим члановима око 500 опомена због прекорачења рока за враћање књига, што је, истичу у библиотеци, забрињавајуће.

Иако већина чланова Народне библиотеке уредно враћа позајмљене књиге, постоје и они који годинама задрже позајмљена дјела, каже директор ове установе Сњежана Миљковић, која додаје да постоје и рекордери који књиге нису вратили ни послије тринаест година.

- У Народној библиотеци Градишка се ради десетогодишња редовна ревизија библиотечке грађе, гдје смо увидјели да је око хиљаду књига остало код чланова библиотеке, а чији је рок за враћање одавно прекорачен - рекла је Миљковићева.

Миљковићева додаје да ће се послије ревизије знати тачан број књига, али је забрињавајуће да је и поред упућених опомена, веома мало књига враћено.

- Једна од могућности које пружамо корисницима је да, уколико је та књига која је узета давно, али је из неког разлога изгубљена или уништена, могу донијети замјенску, па ћемо то инвентарним бројевима подесити, и тако намирити што се тиче самог броја - истакла је Миљковићева.

Она подсјећа да је неодговорност према враћању књига највише изражена код младих, односно средњошколаца који књиге узимају за потребе наставе, али их затим не враћају.

- Највећи број књига које управо недостају су те из средње школе које се узимају за потребе лектире попут Иве Андрића, Меше Селимовића, Јована Дучића и других класика, које су веома квалитетна и битна литература, коју односе, а затим не враћају - нагласила је Миљковићева.

У Народној библиотеци Градишка тренутно има око 600 обновљених чланова од укупно 1.200, колико их је било на крају прошле године. Књижни фонд Народне библиотеке броји 66.000 наслова међу којима има и нових издања, попут “Фајронта у Сарајеву” Нелета Карајлића, “Прељуба” Паула Коеља, “Наш отац” Љиљане Хабјановић-Ђуровић и других савремених писаца.

 

Казне

Према интерном правилнику о условима и начину коришћења библиотечке грађе, корисник је дужан да једну књигу врати у року од 15 дана, док двије књиге може држати 30 дана. Ако корисници и након писмених опомена не врате књиге, покреће се судски поступак.

- До сада ниједна библиотека у Српској није примјењивала такве ригорозне казне. Међутим, уколико Народној библиотеци Градишка не буде враћен велики број књига, бићемо принуђени да испоштујемо правилник и обратимо се надлежном суду у Градишци - нагласила је Сњежана Миљковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана