Народна библиотека Бранко Радичевић у Дервенти: Читаоци воле дружења са писцима

Мирна Пијетловић
Народна библиотека Бранко Радичевић у Дервенти: Читаоци воле дружења са писцима

Дервента - Библиотека је мјесто гдје свако може да пронађе нешто за себе, а врата наших манифестација отворена су за свакога ко жели да покаже таленат.

Ријечи су ово директора Народне библиотеке "Бранко Радичевић" из Дервенте Мирјане Плиснић, која се труди да својим суграђанима, али и гостима из других градова, представи дио стваралаштва из Републике Српске и региона.

Поштоваоци писане ријечи имали су прилику да у овој институцији културе присуствују занимљивим промоцијама књига популарних имена, као што су Љиљана Хабјановић-Ђуровић, Весна Дедић, Неле Карајлић...

У овој библиотеци нису заборавили да представе ни часописе "Носорог" и "Талас" и дјело "Како укротити змаја" Дервенћанина Бојана Николића.

- Дервента у сваком погледу иде напријед, па се и ми у библиотеци трудимо да понудимо богате културне садржаје, мислећи на различите генерације - казала је Плиснићева.

Нагласила је да редовно купују нове наслове, ослушкујући жеље читалаца.

 - Бројни читаоци су свакодневно са нама, а све манифестације које организујемо јако су посјећене. Радујемо се сваком новом члану библиотеке, али исто тако нам је велика част када популарни писци желе да код нас одрже књижевно вече - казала је Плиснићева.

Подсјетила је на недавно одржану промоцију књиге Весне Дедић "Ничија", која је организована на платоу испред библиотеке, што је овој промоцији дало још једну љепшу ноту. Дедићева је на промоцији истакла да се радо вратила у овај град, због одличне организације и срдачне публике.

Дервентски читаоци имају на располагању одјељење за одрасле, одјељење за дјецу и реферат завичајне збирке. Осим тога, у овој установи културе прикупљају, чувају и представљају музејску грађу, његујући и чувајући културну баштину дервентског краја. Посјетиоци могу да погледају сталну етнолошку, историјску и археолошку изложбу, као и збирку умјетничких слика Марија Шошића.

Љето са најмлађима

- Организоваћемо такмичење у рецитовању ученика основних и средњих школа. Током цијелог распуста траје манифестација "Љето у библиотеци", у оквиру које дјеца имају на располагању курсеве енглеског и њемачког језика, секције изражајног читања, рецитовања, глуме и новинарства - каже Мирјана Плиснић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана