Највише номинација за The Grand Budapest Hotel и Човјека птицу

Мирна Пијетловић, Танјуг
Највише номинација за The Grand Budapest Hotel и Човјека птицу

Лос Анђелес - Америчка филмска академија саопштила је јуче номинације за престижну филмску награду Оскар. Највише шанси да тријумфује 22. фебруара у Долби театру у Холивуду имају, по свему судећи, филмови "The Grand Budapest Hotel" и "Човјек птица".

Номинације за додјелу награда Америчке филмске академије саопштили су глумац Крис Пајн, предсједница Академије Шерил Бун Ајзекс и редитељи Алфонсо Куарон и Џеј Џеј Абрамс. 

Цијели свијет, који ужива у најбољим остварењима из свијета филма, са нестрпљењем је дочекао вијести о номиновима за једну од најпрестижнијих награда - Оскар.

Тако ће се у категорији за најбољи филм такмичити остварења: "Снајпериста", "Човјек-птица", "Одрастање", "Grand Budapest Hotel", "Игра опонашања", "Теорија свега" и "Whiplash".

Иначе, филмови "Одрастање" и "The Grand Budapest Hotel " тријумфовали су на недавно одржаној церемонији Златних глобуса, која преставља својеврсну увертиру свечаној церемонији додјеле Оскара.

За награду у категорији најбоље режије такмичиће се: Алехандо Гонзалес Ињарито "Човјек птица", Ричард Линклејтер "Одрастање", Бенет Милер "Foxcatcher", Вес Андерсон "The Grand Budapest Hotel" и Мортен Тилдам "Игра опонашања".

Глумци Стив Карел, Бредли Купер, Бенедикт Камбербач, Мајкл Китон и Еди Радмејн такмичиће се у категорији за најбољу мушку улогу, док ће се за најбољу улогу коју је остварила жена, бирати између глумица Маријон Котијар, Фелисити Џоунс, Џулијан Мур, Розамунд Пајк и Риз Витерспун.

Најбољи оригинални сценарио биће изабран међу филмовима "Човјек-птица", "Одрастање", "Foxcatcher", "The Grand Budapest Hotel" и "Nightcrawler".

За споредног глумца и глумицу такмичиће се: Роберт Дувал, Итан Хоук, Едвард Нортон, Марк Рафало, Џеј Кеј Симонс,
Патриша Аркет, Лора Дерн, Кира Најлти, Ема Стоун и Мерил Стрип.

За награду за најбољу оригиналну музику бираће се између филмова: "The Grand Budapest Hote", "Игра опонашања" "Интерстелар", "Mr Turner" и "Теорија свега", док ће за најбоље специјалне ефекте да се такмиче филмови: "Капетан Америка - Зимски војник", "Планета мајмуна: Револуција",
"Чувари галаксије", "Интерстелар" и "X men - дани будуће прошлости".  

Најбољи анимирани филм бираће се између остварења: "Град хероја", "The Boytrolls", "Како дресирати свог змаја 2", "Song of the sea", "The Tale of The Princess Kaguya", док ће се за златне статуице у категорији најбољи филм ван енглеског говорног подручја такмичити: "Ида" из Пољске, "Левијатан" из Русије, "Tangerines" из Естоније, "Timbkuty" из Мауританије и "Wild Tales " из Аргентине. 

Церемонија 87. додјеле награда Оскар одржаће се 22. фебруара 2015, а додјелу ће водити глумац Нил Патрик Харис.

Пјесма

За Оскара за најбољу пјесму такмичиће се нумере "Everithing is aweome" (Lego), "Glory" (Selma), "Greatful" (Beyond the Lights), "I'm not gonna miss you" (Glen Campbell... I'll be me) и "Lost stars" (Begin Again). 

 

Ко је остао испред врата?

На листи номинованих, међутим, има доста одсутних како међу одабраним филмовима, тако и међу глумцима и глумицама које ће се 22. фебруара надметати са престижну награду Америчке филмске академије.

Према писању стране штампе, највише је изненадио изостанак анимираног филма "Лего" чији су фанови своје незадовољство испољили на друштвеним мрежава, тврдећи да је ријеч о "великој неправди" и тражећи "објашњење" од Америчке филмске академије.

Велико разочарење вјероватно је доживео и Кристофер Нолан чија свемирска епопеја "Interstellar" није ушла у ужи избор Академије, премда је остало два неупражњена мjеста (номиновано је осам од 10 могућих филмова).

Очигледно да се члановима Академије није превише допала мjешавина жанрова - блокбастера и научне фантастике, у овом филму који је номинован само у техничким категоријама.

Нолан је 2010. године био номинован са филмом "Почетак", али је награда отишла "Краљевом говору".

Нема ни филма "Најнасилнија година" (А Most Violent Year) Ј. Ц. Чандора, као ни трилера "Ишчезла" (Gone Girl) Дејвида Финчера. Једино је Розамунд Пајк успjела да обезбjеди номинацију у категорији најбоље глумице.

Двоструки добитник Оскара (Неопростиво, Дjевојка од милион долара), Клинт Иствуд неће ове године моћи да конкурише за трећи тројеј за најбољег редитеља за филм "Амерички снајпериста", мада би ипак могао да се попне на позорницу Долби театра с озбиром да се његова ратна драма нашла у трци за Оскара.

Иако је доживио велики успјех у Америци, зарадивши више од 101 милиона долара, филм "Invincible" у режији Анђелине Џоли није успео да се уврсти међу номиноване, а ни сама глумица није номинована за улогу зле виле у "Грдани" Роберта Стромберга.

Заборављена је и Џенифер Анистон мада је важила за фаворита за номинације захваљујући улози у филму "Cake" Данијела Бернза.

Од глумаца за које су многи били увjерени да ће им имена бити прочитана данас у Лос Анђелесу су и Дејвид Ојелово који игра Мартина Лутера Кинга у драми "Селма" и сјајни Џек Џиленхол у филму "Nightcrowler" Дена Гилроја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана