Најтраженије и најпопуларније књиге у издању београдске “Лагуне”: Петер Хандке и Фредрик Бакман најчитанији

Миланка Митрић
Најтраженије и најпопуларније књиге у издању београдске “Лагуне”: Петер Хандке и Фредрик Бакман најчитанији

БАЊАЛУКА - Крај сваке године најчешће је остављен за бирање најбољих или најпопуларнијих књига, филмова и серија, за прављење листа и за осврт на годину која је на измаку.

Листе понекад праве критичари, са озбиљним освртима, али и читаоци, гледаоци и обожаваоци одређених области.

Према листама најтраженијих, најчитанијих и најпродаванијих издања куће “Лагуна” из Београда, на првом мјесту нашао се овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке, са дјелом “Велики пад”.

Листа обухвата четрдесет наслова, различитих жанрова, усклађених са интересовањима и личном наклоношћу читалаца.

1. “Велики пад”, Петер Хандке

 

- “Велики пад” обухвата један дан - од јутра до касних вечерњих сати - у животу остарелог глумца који из предграђа метрополе креће у центар да му председник државе уручи престижну награду. На том путу среће се са бескућницима и имигрантима, потом долази до напуштене пруге, где га полицајци накратко заустављају због сумње да је терориста. Ништа није боље ни када крочи у само срце града у којем су људи отуђени и под погубним утицајем савремене технологије - наводе издавачи о овом Хандкеовом дјелу.

 

2. “Последња прилика”, Фредрик Бакман

 

- “Последња прилика” дубока је и дирљива прича која се догађа уочи Божића. Говори нам о испреплетеним судбинама храбре девојчице која се бори за свој живот и човека који је изградио глобално пословно царство, али је успут изгубио своју породицу. Пратећи њихове судбине Бакман нам поставља питање: по коју цену бисте искористили прилику да исправите све грешке у животу? - назначили су из “Лагуне”.

 

3. “Анђеоско дрво”, Лусинда Рајли

 

- Прошло је тридесет година откад је Грета отишла из Марчмонт хола, велелепне куће у брдима руралног Монмаутшира. Али сада се уочи Божића враћа на позив свог старог пријатеља Дејвида Марчмонта. Због последица трагичне несреће која јој је избрисала из сећање две деценије живота, она и не слути какве су у прошлости биле њене везе са том кућом. Шетајући зимским пределом, случајно наиђе на гроб у шуми, са избледелим натписом који јој говори да је ту сахрањен један дечак - наведено је из “Лагуне” о овом дјелу.

 

4. “Голманов страх од пенала”, Петер Хандке

 

- Бивши голман Јозеф Блох остаје сада и без посла на градилишту. Лута Бечом, проводи дане одлазећи у биоскоп, читајући новине, телефонирајући. Без јасног мотива убија биоскопску благајницу, са којом је претходно провео ноћ и одлази аутобусом у погранично подручје. Умишља да га људи прате, шпијунирају и играју се с њим. Као голман пред играчем који изводи пенал, Блох у грчевитом страху покушава да протумачи покрете противника и одбрани ударац - стоји у опису овог недавно објављеног Хандкеовог дјела.

 

5. “Ледени змај”, Џорџ Р. Р. Мартин

 

- “Ледени змај” одише чаролијом и љепотом Мартинове баршунасто богате прозе. Читаоци ће бити очарани овом безвременом причом, предањем о херојима и змајевима, о снази породице и одрастању једне веома посебне дјевојке. Изванредна књига коју ћете жељети да подијелите са сваким кога знате - назначено је у критици “Воџа” магазина о овом Мартиновом дјелу, чија радња је смјештена у времену прије радње из “Песме леда и ватре”.

 

6. “Тетоважер из Аушвица”, Хедер Морис

 

- Лали Соколов је депортован из Словачке у Аушвиц. Тамо је добио задатак да тетовира бројеве на рукама других логораша. Из реда логораша који чекају на тетовирање пред њега стаје уплашена девојка. За Лалија, била је то љубав на први поглед и он се куне не само да ће преживети већ и да ће се побринути да и Гита једног дана живи слободно. Ово је почетак једне од незаборавних прича о холокаусту - прича о тетоважеру из Аушвица - наводе из “Лагуне”.

 

7. “Пертле”, Доменико Старноне

 

Издавачи су навели да је ово дјело Доменика Старнонеа дирљива и јака прича о бјекству, повратку и промашајима у животу, који често дјелују непребродиво.

- Сјајна и оштра попут сломљеног кристала, емоцијама набијена прича о љубави, породици и посљедицама које сносимо када под притиском животне рутине олако донесемо погрешне одлуке - објашњено је у критици “Гардијана”.

 

8. “Човек по имену Уве”, Фредрик Бакман

 

- Бакманова ведра прича о огорченом старом комшији уједно је и веома промишљено истраживање о томе како нечији живот може имати снажан утицај на безброј других. Да постоји награда за најшармантнију књигу године, овај роман шведског блогера који се преко ноћи претворио у сензацију добио би је без икакве сумње - стоји у тумачењу “Буклиста” о овом дјелу.

 

9. “Солунска 28 - О пријатељству и издаји”, Неле Карајлић

 

- Другим делом трилогије посвећене људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу на самој обали Дунава Карајлић по ко зна који пут доказује како поседује неисцрпну енергију којом успева да се избори са највећим животним и уметничким изазовима. Приповедајући о свему ономе што је снашло станаре Солунске 28 током немачке окупације Београда у Другом светском рату, Др Карајлић нуди подједнаки читалачки ужитак и онима који су читали први део трилогије, али и онима који се тек сада придружују армији његових верних читалаца - казао је књижевник Вуле Журић о Карајлићевом дјелу.

 

10. “Пут до куће сваког јутра све је дужи”, Фредрик Бакман

 

Фредрик Бакман је заузео многа мјеста на овој листи, а како из “Лагуне” наводе, у овом дјелу је њежно приказао борбу старог човјека који жели да задржи своје најдраже успомене, као и начину на који његова судбина утиче на његове најближе. Овде даје нежан приказ борбе старог човека да задржи своје најдраже успомене, као и начина на који његова судбина утиче на његове најближе.

- Писана са разумијевањем и саосјећањем, ова дивна прича подсјећа нас на то да су свакодневне ситнице често наше највеће благо - назначено је у осврту на блогу “Фицтионфиле”.

 

11. “Брит-Мари је била ту”, Фредрик Бакман

 

12. “Солунска 28 - О новцу и страстима”, Неле Карајлић

 

13. “Божић код купохоличарке”, Софи Кинсела

 

14. “Глад”, Мирјана Бобић-Мојсиловић

 

15. “Заборављене девојчице”, Сара Бледел

 

16. “Женски разговори”, Душан Радовић

 

17. “Богородичина црква у Паризу, Виктор Иго

 

18. “Његове беле рукавице”, Јелена Бачић-Алимпић

 

19. “Фолиранти”, Момо Капор

 

20. “Татарска пустиња”, Дино Буцати

 

21. “Последњи пут”, Исидора Бјелица

 

22. “Седам добрих година”, Етгар Керет

 

23. “Једна нит”, Трејси Шевалије

 

24. “Семпер идем”, Ђорђе Лебовић

 

25. “Моја бака вам се извињава”, Фредрик Бакман

 

26. “Изненада неко покуца на врата”, Етгар Керет

 

27. “Мале жене”, Луиза Меј Олкот

 

28. “Народ из Тепиха”, Тери Прачет

 

29. “Александар од Југославије - ћирилица”, Вук Драшковић

 

30. “Упитник је пола срца” Софија Лундберј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана